SOCIETAT
Societat 12/05/2012

Alguns dinosaures es van extingir abans que caigués l'asteroide

Científics internacionals demostren que la seva desaparició no va ser sobtada. Algunes espècies es van extingir progressivament durant els últims 12 milions d'anys del període Cretaci

Efe
2 min
EL TIRANOUSAURE MOSSEGAVA MÉS FORT QUE NINGÚ

LondresAlgunes espècies de dinosaures es van començar a extingir 12 milions d'anys abans que l'asteroide que va provocar la seva desaparició definitiva colpegés la Terra, segons revela un estudi publicat la revista científica 'Nature Communications'.

Segons aquest estudi fet per un grup internacional de científics, l'extinció d'aquests animals que van dominar el planeta durant 65 milions d'anys no va ser sobtada, sinó que algunes espècies van extingir-se progressivament durant els últims 12 milions d'anys del període Cretaci.

"Al contrari del que es creia, el Cretaci no va ser un món perdut i estable interromput violentament per l'impacte d'un asteroide", diu l'investigador Steve Brusatte, de la Universitat de Colúmbia a Nova York.

A través de l'anàlisi dels fòssils d'aquests animals, els investigadors han determinat que les poblacions d'algunes espècies de grans herbívors d'aspecte similar als rinoceronts van començar a disminuir notablement amb anterioritat.

Segons aquests científics, no hi ha elements per assegurar que aquests grups haguessin sobreviscut encara que no hi hagués hagut el xoc del meteorit contra la Terra.

En canvi, en aquest mateix període, el nombre de tiranousaures rex, d'herbívors més petits o dels enormes sauròpodes es va mantenir estable o fins i tot va augmentar durant aquests anys, cosa que demostra el dinamisme dels ecosistemes d'aquesta època.

"La gent pensa en els dinosaures com una cosa monolítica. Però eren molt diversos. Hi havia centenars d'espècies i molt diferents quant a dieta, forma i mida. Els grups van evolucionar de maneres diferents com demostra aquest estudi", assenyala Richard Butler, de la Universitat Ludwig Maximilian de Munic.

Aquest descobriment afegeix més misteri a "un dels aspectes de la paleontologia que ha despertat més fascinació", segons Brusatte. "Pot ser que unes sobtades erupcions volcàniques o l'impacte d'un asteroide acabés amb els dinosaures quan eren a la flor de la vida? Creiem que va ser molt més complex que una simple catàstrofe", assegura l'investigador nord-americà.

stats