DELICTES SEXUALS

El bisbat de Terrassa investiga els abusos d’un capellà català a França

El cardenal de Lió compareix a judici per encobrir un sacerdot

La diòcesi de Terrassa va anunciar ahir que investiga un capellà jubilat per un presumpte delicte d’abusos sexuals que hauria comès entre el 1974 i el 1977 a Compiègne (França), on exercia llavors el seu ministeri pastoral. El bisbat de Terrassa va explicar en un comunicat que la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà va instar la diòcesi a aplicar la normativa i els protocols sobre aquests delictes. L’objectiu de la investigació és “aclarir els fets, l’edat de la víctima, si hi ha altres víctimes i la imputabilitat del capellà”, a qui s’acusa d’un “presumpte delicte contra el sisè manament” (no cometre actes impurs).

L’investigat és el sacerdot jubilat Esteve Sanz, de 81 anys, que va ser rector de les parròquies de Martorelles i Santa Maria de Martorelles, al Vallès Oriental, des de l’any 1985, i es va retirar l’any passat. Abans de tornar a Catalunya l’any 1979, Sanz va estar incardinat a la diòcesi de Beauvais i exercia a la parròquia de Compiègne, una localitat de 40.000 habitants situada al nord de París.

La víctima va denunciar els fets el març del 2018. En el comunicat, el bisbat de Terrassa li demana “d’entrada perdó” i manifesta la “total disposició a col·laborar” amb la justícia i a reparar el “dany moral i espiritual que hauria estat causat”.

Judici a França

D’altra banda, ahir va començar al tribunal correccional de Lió el judici contra diferents membres de la jerarquia eclesiàstica francesa per encobriment d’abusos. El cardenal Philippe Barbarin, arquebisbe de Lió, va comparèixer per haver amagat els abusos a menors comesos entre els anys 1970 i 1990 pel sacerdot Bernard Preynat, que va reconèixer els fets l’any 2014. A més, hi ha cinc responsables eclesiàstics més encausats.

Les víctimes, antics membres d’un grup escolta vinculat a la parròquia de Sainte-Foy-lès-Lyon (on exercia Preynat), recriminen al cardenal el fet que mantingués l’acusat en el seu càrrec fins a l’agost del 2015 tot i conèixer els fets. Els acusadors, organitzats en la plataforma La Paraula Alliberada, van arribar a establir una llista de més de 70 presumptes víctimes. “Mai havia volgut amagar aquests fets horribles”, va defensar-se Barbarin, de 68 anys, segons va informar ahir France 24.

L’escàndol va esclatar l’any 2015, però el procediment contra la jerarquia eclesiàstica es va arxivar l’agost del 2016 per falta de proves i perquè la fiscalia considerava que els abusos havien prescrit. Tot i això, la insistència de les víctimes va aconseguir fer comparèixer els sis encausats, que podrien ser castigats amb penes de fins a cinc anys de presó i a una multa de 75.000 euros.