Societat 09/12/2016

El punt negre de distribució de productes falsificats a la Jonquera: un negoci de cinc milions d'euros

La Policia Nacional assegura que el centre desmantellat era el principal proveïdor de la Unió Europea i que els 71 detinguts havien blanquejat nou milions d'euros

Ara
3 min
El magatzem de la duana de la Jonquera amb les més de 6.500 caixes amb material falsificat comissat durant l'operatiu

BarcelonaEl macrocentre de distribució de productes falsificats de la Jonquera desmantellat per la Policia Nacional el 29 de novembre movia un negoci de cinc milions d'euros. Es tractava, segons els investigadors, del proveïdor més gran de la Unió Europea, i els seus integrants haurien blanquejat fins a nou milions d'euros.

Els agents han detingut 71 persones, han escorcollat i inspeccionat una quarantena de locals, magatzems i naus industrials, que han quedat clausurats per ordre de l'Agència Tributària. La investigació ha durat tres anys i hi han participat més de 400 agents de diferents països, en coordinació amb l'Europol.

Més de 264.000 productes falsificats

La policia ha intervingut més de 264.000 productes falsificats en l'operació, entre roba, calçat, rellotges, ulleres de sol i joies, que calculen que podrien tenir un valor al mercat de 8 milions d'euros.

Els detinguts s'organitzaven en tres grups diferents sense que hi hagués un líder definit. Compartien els canals de subministrament, els magatzems i els mecanismes de blanqueig. No només importaven productes falsificats, sinó que també en falsificaven ells mateixos d'altres adherint-hi els logotips i el nom de marques de reconegut prestigi. De fet també els han intervingut dues planxes per estampar teixits i milers de guarniments d'imitació per enganxar a la roba.

Sistemes per evitar batudes policials i magatzems secrets

Segons els investigadors, els grups comptaven amb un sistema d'alerta ràpida: disposaven de persones distribuïdes en punts estratègics que els alertaven si veien policies i els permetien tancar tots els locals en qüestió de minuts.

Agents del Servei de Vigilància Duanera registren un dels establiments en la macrooperació policial contra falsificacions a la Jonquera.

També feien servir magatzems secrets: espais amagats darrere de parets als establiments on amagaven la majoria dels productes falsificats per evitar perdre'ls en cas d'una batuda policial o una inspecció.

Segons la policia, els detinguts haurien blanquejat fins a 9 milions d'euros utilitzant empreses fictícies amb l'ajuda de testaferros. També enviaven diners a l'estranger, fins i tot per carretera. Una altra via de blanqueig eren els préstecs entre familiars. Els han bloquejat 150 comptes bancaris.

Enric Millo: "Aquesta operació policial afavoreix l'economia espanyola"

En una acció poc habitual, el delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo, s'ha desplaçat a la Jonquera aquest divendres juntament amb els responsables policials de l'operatiu –que pertanyen a la unitat especialitzada en delictes contra la propietat intel·lectual de Madrid–. Millo ha volgut relacionar el cop policial amb l'economia espanyola: "Les accions de falsificació i pirateria provoquen una pèrdua econòmica a l'Estat de 8.800 milions d'euros i destrueixen 98.500 llocs de treball. Aquesta operació policial va directament a afavorir l'economia espanyola, darrere de cada acció de pirateria hi ha un jove emprenedor o un lloc de treball que es pot perdre", ha assegurat.

Enric Millo amb els responsables policials durant la compareixença a La Jonquera

La inspectora en cap de la UDEV, Mònica Dopico, ha destacat que la Jonquera sempre havia estat "un objectiu estratègic" de la policia a l'hora de lluitar contra les xarxes de falsificacions, però en aquest operatiu han utilitzat una estratègia diferent: "Fins ara veníem, fèiem les inspeccions i marxàvem". Segons Dopico, amb una investigació amb més profunditat s'ha destapat una xarxa "amb unes xifres increïbles i alarmants".

stats