Societat 06/09/2019

Els doctorands bloquegen l'acte d'inauguració del curs universitari contra la precarietat laboral

Denuncien que no s'apliquen les mesures aprovades pel govern espanyol i volen reunir-se amb Torra

Ara
3 min
Els doctorands universitaris demanen millores laborals.

BarcelonaLa pressió dels doctorands universitaris han endarrerit l'acte d'inauguració del curs universitari, que havien d'encapçalar el president Quim Torra i rectors de les universitats públiques. Des de mig matí un centenar de persones han bloquejat els accessos de l'auditori de la UPF al campus de la Ciutadella per protestar contra les "condicions precàries" dels investigadors que estan fent la tesi doctoral i, especialment, per reivindicar que s'apliquin les mesures que va aprovar el govern espanyol a començaments d'any. Es tracta de l'EPIF, l'Estatut del Personal Investigador en Formació, que regula les regles contractuals d'aquest col·lectiu de la universitat i que inclou un increment salarial, així com la prolongació dels contractes un quart any per evitar que els estudiants acabin la tesi sense contracte o cobrant el subsidi d'atur. També es queixen que la Generalitat i els consells rectors de les universitats catalanes, a qui porten temps traslladant les seves demandes, "s'espolsen" les responsabilitats. Per això la condició que han posat per impedir que l'acte se suspengués era trobar-se amb el president, Quim Torra.

La demanda immediata del col·lectiu ha trigat estona a ser acceptada per la Generalitat. Els treballadors han ocupat durant més de dues hores els accessos de l'auditori al crit de "Sense drets laborals no hi ha tesis doctorals" i "Estem fins als ovaris de contractes precaris" fins que, finalment, l'acord entre els doctorands universitaris i el Govern ha arribat pels volts de tres quarts d'una. La imatge del pacte l'han escenificat desenes de doctorands sortint de l'auditori i el president Quim Torra, que s'hi ha acostat per mantenir una trobada breu amb alguns dels seus representants sindicals.

Als afores de l'edifici dos portaveus dels doctorands han llegit un manifest en què han fet una radiografia de les seves demandes. Els doctorands han denunciat que els seus sous –el nou conveni estableix un increment del salari fins a 16.127 euros els dos primers anys de contracte, 17.279 el tercer any i 21.533 per al quart any– i la durada dels seus contractes estan molt per sota del que fixa el decret. El decret obliga les universitats a allargar també els contractes dels doctorands si no han acabat la tesi al tercer any, però el cert és que el col·lectiu assegura que diverses universitats catalanes encara no ho han aplicat.

El text dels investigadors assenyala els companys que estan en els darrers anys d'elaboració de la tesi com els màxims perjudicats de la situació actual. Aquest és el cas de l'Eva, que aquest divendres també s'ha desplaçat fins al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra perquè està preocupada pel seu futur a la universitat. Al febrer finalitza el seu tercer any de contracte com a doctorand en aquest mateix centre, però encara no ha acabat la tesi doctoral. Per això tem que, com tants d'altres companys, hagi d'acabar la tesi sense contracte o, en el millor dels casos, cobrant l'atur. Diu que és "impossible" acabar una investigació doctoral en només tres anys.

Un curs "calent"

La trobada dels doctorands amb el president Torra, on també ha estat present la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Maria Àngels Chacón, s'ha produït a fora de l'edifici de l'auditori del campus Ciutadella de la UPF. Després de la lectura del manifest, l'intercanvi de paraules ha sigut breu. Envoltats de doctorands, premsa i personal de seguretat, el president ha emplaçat els investigadors a trobar-se al Palau de la Generalitat per parlar de les seves reclamacions, a les quals s'ha referit com a legítimes. Tot i que la cita no té data, Doctorands en Lluita ha definit la mobilització d'aquest divendres com un "èxit" que s'ha produït de forma "pacífica" i que ha acabat amb el que perseguien: una reunió amb el Govern. Un dels portaveus sindicals ha explicat que Torra també els ha convidat a fer pressió a la conselleria d'Economia, una cartera d'Esquerra Republicana de Catalunya. L'acte ha començat, finalment, una hora més tard del previst.

Durant l'acte inaugural, Torra es va comprometre a millorar el sistema de finançament de les universitats i a fer "un esforç molt més intens" en els comptes del 2020 per dotar les universitats d'estabilitat pressupostària i perquè superin "l'estrès financer" i "l'efecte lesiu" de les polítiques de l'època de la crisi. Si no veuen canvis, això sí, els doctorands universitaris, convocats per Doctorands en Lluita, CGT, CCOO i altres organitzacions, han assegurat que si no hi ha millores en les seves condicions prometen un curs universitari "calent". La primera vaga l'han anunciada ja per al 19 de setembre. "Si el quart any no es paga, vaga, vaga, vaga", han repetit durant tot el matí.

La lliçó inaugural del curs acadèmic, que va començar finalment una hora més tard, va anar a càrrec de la doctora en intel·ligència artificial pel Massachusets Institute of Technology Nuria Oliver. L'enginyera valenciana va assenyalar la formació i el coneixement com els elements claus per sobreviure a la propera revolució industrial que, de la mà de la intel·ligència artificial, destruirà molts llocs de treball, però també, va recordar, en generarà altres de nous.

stats