L’Hospital de Palamós descarta una negligència mèdica en el cas de la dona que va morir després d’esperar set hores

La direcció del centre ho atribueix a un “cúmul de circumstàncies excepcionals”

“No va haver-hi cap negligència ni error mèdic”. Així de taxatiu s’ha manifestat el cap d’urgències de l’Hospital de Palamós, Marc Pérez, que aquest matí ha comparegut en roda de premsa per explicar les circumstàncies que es van viure al centre mèdic quan, el 15 de novembre, va morir una dona de 84 anys després d’esperar més de set hores a Urgències.

“Aquell dia vam tenir una sobrecàrrega de feina excepcional: es van atendre 30 pacients dels quals vuit de nivell 2 [que marca que és un cas d’emergència o una situació d’alt risc], quan habitualment s’atenen 15 pacients dels quals quatre són de nivell 2”, ha detallat Pérez, que també ha indicat que si generalment el temps d’espera dels pacients oscil·la entre els 60 i els 80 minuts, aquell dia es va situar “per sobre de les cinc hores”.

La direcció del centre va ampliar el torn de treball dels facultatius per donar resposta a la demanda però, tot i això, no van poder atendre abans la dona. “Aquell dia es van acumular una sèrie de circumstàncies: van arribar molts pacients en la mateixa franja i la majoria eren molt greus”.

La dona va morir a causa d’una “aturada cardiorespiratòria derivada d’un procés abdominal que es va complicar durant la seva estada a Urgències”, segons Pérez. Un final que, segons el director de l’Hospital, Xavi Pérez, no hauria  canviat si s’hagués atès abans: “Tenint en compte els antecedents i les patologies que presentava, probablement també hauria mort". 

La direcció de l’hospital ha engegat un procés d’anàlisi per detectar com es podria millorar l’atenció mèdica en dies amb una alta ocupació d’urgències greus. “Estem analitzant aspectes relacionats amb el seguiment dels pacients, revalorant una avaluació més continuada durant l’espera a Urgències i revisant tots els protocols", ha subratllat Pérez, que també ha reconegut que s'hauria d'haver tornat a avaluar el seu estat passades les hores. 

Més de set hores d’espera

Segons han explicat els responsables del centre, la dona va ingressar al servei d’Urgències el 15 de novembre a les 13.39 h amb ambulància, provinent de la residència Palafrugell Gent Gran. El servei de triatge, que determina la gravetat dels pacients per prioritzar la seva atenció, la va classificar amb nivell 3, que és un nivell urgent amb necessitat de múltiples exploracions i estabilitat fisiològica. Un primer triatge que, segons el responsable del servei d’Urgències, “va ser correcte per als símptomes i antecedents que presentava la pacient”.

A causa de la manca de boxs disponibles, van ubicar la dona a la sala d’espera interna fins que a les 15.25 la van traslladar a un box de visita d’Urgències. Després de cinc hores, a les 20 h, va visitar-la un metge que va detectar “una afectació important de l’estat general de salut”, que va derivar en una “aturada cardiorespiratòria” i, malgrat que la van intentar reanimar, a dos quarts de nou va morir.

A més del procés intern que ha engegat l'hospital per detectar els punts de millora, el departament de Salut ha obert un expedient per investigar el cas. Paral·lelament, la família de la dona, que ha rebutjat fer declaracions, està estudiant si engegar un procés judicial per denunciar els fets.

Més continguts de