Societat 31/08/2017

Les donacions de sang han augmentat un 14% aquest estiu

L'onada solidària després dels atemptats de Barcelona i Cambrils multiplica el nombre de donants

Lara Bonilla
2 min
Ciutadans donen sang a l'Hospital Clínic de Barcelona

BarcelonaL'estiu acostuma a ser un període en què baixen al voltant d'un 30% les donacions de sang, però en el d'aquest any han crescut un 14%, ja que l'onada solidària després dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost s'ha traduït en un augment dels donants. Prop de 30.000 persones han donat sang durant els mesos de juliol i agost, un 14% més que l'any passat.

"Hi ha hagut un element excepcional que ha sigut l'atemptat de Barcelona i Cambrils, que ha tingut un efecte molt positiu en la donació de sang. Un atemptat treu el pitjor de l'ésser humà, però també el millor de la ciutadania, que és aquesta onada de solidaritat", ha assegurat aquest dijous al matí el director del Servei Català de la Salut (CatSalut). Tot i que aquest estiu s'ha fet, com cada any, una campanya per incentivar les donacions, Elvira ha atribuït l'increment a un "efecte clar" dels atemptats.

La tarda de l'atac a la Rambla, milers de persones van anar als hospitals a donar sang; alguns van haver de fer cues durant hores, l'hospital de Sant Pau va tancar a les 4 de la matinada i el Clínic va obrir fins i tot en diumenge. Aquella tarda es van rebre 860 donacions, quan en un dia d'agost estàndard no s'arriba a les 400. Durant tota aquella setmana, del 17 al 24 d'agost, gairebé 8.600 persones van donar sang, el doble que una setmana d'estiu normal. D'aquestes, prop de 5.300 van rebre's a hospitals de Catalunya -les donacions als hospitals es van triplicar en relació a l'any anterior- i la resta, en les campanyes de les unitats mòbils.

L'increment de donacions es van notar, sobretot, als hospitals que tenen espai diari de donació de sang, especialment als de Barcelona: Sant Pau, Clínic i Vall Hebron. També hi va haver més afluència de donants en les campanyes de les unitats mòbils durant els dies posteriors als atemptats, que van superar en un 15% de mitjana les previsions.

La solidaritat va traspassar fronteres. Van donar sang persones nascudes en 71 països diferents. Els donants de fora de l'Estat van ser 577, tres vegades més del que és habitual i la nacionalitat majoritària va ser la marroquina (14%), seguida de l'argentina (9%) i la italiana (8%). Així mateix, bancs de sang de la resta de l'Estat, com els de Madrid, Galícia o les Illes Balears, van posar a disposició les seves reserves.

Elvira ha agraït la solidaritat ciutadana i ha assegurat, però, que els hospitals tenien prou reserves de sang per fer front als atemptats. El dia de l'atemptat, hi havia sang a Catalunya per a set dies, el que va permetre donar resposta a les necessitats dels ferits. El director del CatSalut ha recordat que la donació "no és només d'un dia", sinó "que s'ha de seguir mantenint al llarg del temps" perquè la sang caduca. És per això que cal que les donacions es mantinguin per garantir que sempre hi ha reserves suficients en cas d'emergència.

Avui hi ha sang per atendre les necessitats de deu dies, un nivell que es considera òptim. "Catalunya és autosostenible en la donació de sang", ha dit Elvira. Aquest vespre es tanca al Camp Nou la campanya d'estiu de donació de sang però es pot continuar donant en les més de 300 col·lectes que hi ha per tot Catalunya i als 16 hospitals que compten amb un espai estable de donació.

stats