Societat 11/07/2012

Un donant altruista inicia una cadena de tres trasplantaments de ronyó

Catalunya ha participat en les dues úniques operacions a l'Estat

1 min

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i l'Hospital 12 de Octubre de Madrid han intervingut en la segona cadena de trasplantaments renals creuats que es fa a l'Estat. La cadena ha afectat sis pacients: dues parelles (dos donants i dos receptors), una persona seleccionada de la llista d'espera de donant cadàver i un pacient que ha donat el seu òrgan renal de manera altruista.

La cadena s'ha iniciat amb una donació altruista, i així s'ha pogut operar un malalt que necessitava un ronyó nou. La parella d'aquest no era compatible, però ha donat el seu ronyó a una altra persona amb la mateixa afecció. La parella d'aquest últim malalt, que tampoc era compatible amb la seva, ha donat el mateix òrgan a un receptor de la llista d'espera. Tant els donants com els receptors de la cadena es troben en perfecte estat.

Aquestes cadenes, molt esteses a Holanda i als Estats Units, són possibles gràcies a una base de dades de tot l'Estat en què entren totes les parelles de donants que no són compatibles amb els seus acompanyants. Aquesta base compara analítiques i proves de les parelles que estableix vincles de compatibilitat amb els donants.

Des de l'inici del programa, l'Organització Catalana de Trasplantaments (ONT) ha rebut 37 sol·licituds de candidats a donants altruistes, de les quals només s'han considerat com a aptes quatre casos. Fins avui, a Catalunya s'ha fet efectiva aquesta cadena de donació en dos casos, els únics a Espanya.

Aquest és el segon cas d'aquest tipus de trasplantaments a Espanya. El primer, l'abril de 2011, va afectar sis pacients de la Fundació Puigvert de Barcelona i de l'Hospital Virgen de las Nieves de Granada.

stats