SOCIETAT
Societat 21/07/2011

Les dones més altes tenen més probabilitats de patir càncer

El risc s'incrementa un 16% per cada 10 centímetres de més. La raó més probable és que les hormones que provoquen el creixement quan s'és jove poden provocar un creixement cel·lular descontrolat

Redacció
2 min

BarcelonaLes dones més altes són més sensibles a desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida, d'acord amb un estudi de la Universitat d'Oxford que recull el diari britànic The Guardian. En concret, per cada 10 centímetres d'alçada, el risc de patir càncer s'incrementa un 16%. Aquest vincle té dues raons principals, segons explica la doctora Jane Green, que ha liderat l'estudi. La primera és que les hormones relacionades amb el creixement durant la infantesa poden provocar disfuncions durant l'edat adulta, disfuncions que es traduirien en un risc més gran de desenvolupar un tumor. El segon motiu és que les persones més altes tenen més probabilitats de desenvolupar cèl·lules cancerígenes, simplement perquè tenen més cèl·lules.

L'estudi ha tingut en compte els casos de prop de 100.000 dones malaltes de càncer d'entre 1,50 metres i 1,75 metres d'alçada. Entre les malalties més comunes que pateixen aquestes dones es troben el càncer de mama, el d'intestí, el d'ovaris, el de pell o la leucèmia. Segons l'estudi, en dones amb una alçada mitjana la incidència de casos de càncer és de 850 per cada 100.000. En el cas de les que no superen el metre i mig, la proporció és de 750 per cada 100.000, mentre que en les que s'apropen als 180 centímetres, la incidència puja fins als 1.000 càncers per cada 100.000 dones.

Anàlisi dels resultats

L'especialista Karol Sikora, que dirigeix el centre Cancer Partners al Regne Unit, opina que l'explicació més probable per al vincle entre l'alçada i la incidència de la malaltia és que “els canvis hormonals relacionats amb l'alçada de les dones poden estar relacionats amb el creixement d'anomalies, especialment al pit, que poden derivar en un càncer”. En canvi, Sara Hiom, del centre Cancer Research, vol tranquil·litzar el públic i explica que “les dones altes no han d'alarmar-se per aquests resultats”. Segons la doctora, “la majoria de les dones no són gaire més altes que la mitjana i la seva alçada només tindrà un petit efecte sobre el risc de patir càncer”.

stats