DIA DE LA DONA
Societat 08/03/2011

Dones directives, l'assignatura pendent

Només un 12% dels càrrecs directius estan ocupats per dones. A més de ser poques, estan pitjor pagades que els seus companys: la diferència salarial en l'àmbit directiu és del 12%

Redacció
1 min

BarcelonaLa paritat a les empreses està molt lluny d'assolir-se. De fet està una mica més lluny, ja que el percentatge de dones que ocupaven un càrrec directiu enguany ha baixat respecte a l'any passat en més d'un punt. Segons l'estudi "Present i futur de les dones als consells d'administració", realitzat per l'observatori Add Talentia a nivell estatal, serà difícil arribar a l'objetiu marcat per la llei d'igualtat, que estableix que el 2015 el 40% dels alts càrrecs de les empreses han d'estar ocupats per dones. Al ritme actual, només es podria arribar al 18% a quatre anys vista.

Segons aquest estudi, el 2010 només 54 dones ocupaven càrrecs al consell d'adminstració de les empreses de l'Íbex, per 446 homes. És a dir, per cada dona consellera hi havia vuit consellers. Això com a mitjana, ja que que encara hi ha nombroses empreses sense presència femenina en els seus consells: és el cas companyies com Iberdrola Renov, Gas Natural Fenosa i Bankinter, que formen part del 20% d'empreses de l'Íbex sense cap dona al seu consell. La diferència no es limita únicament a la quantitat: a més de ser menys, les dones reben un salari menor que els seus homòlegs, concretament un 12% menys.

Quant a les emprenedores, tampoc les xifres són gaire optimistes: de les empreses creades en el conjunt de l'Estat el 2009, només un 3,8% estaven encapçalades per dones, segons un estudi de l'Institut d'Empresa.

stats