El drama de viure com una família d''homes llop' a Mèxic

El documental 'Chuy, el hombre lobo', que s'estrena aquest mes, denuncia la situació de discriminació en què viuen els afectats d'hipertricosi

No és una fantasia sorgida del no-res. Hi ha humans que semblen homes llop, encara que només sigui estèticament. Són molt poques persones al món, afectades per una malaltia genètica que s'anomena hipertricosi i que provoca un excés de pilositat que fa que les persones que la pateixen tinguin sovint tota la cara coberta de pèl. Això és el que li passa a la família Aceves, de Loreto (Mèxic), i el documental 'Chuy, el hombre lobo', que s'estrena aquest mes, reflecteix com és la seva vida i denuncia la discriminació a què es veuen sotmesos.

El protagonista, Jesús ('Chuy') Aceves, és el fil conductor de la narració. El veiem com a atracció de circ i en altres vessants de la seva vida. La convivència difícil amb alguns veïns, els insults i les burles que afecten especialment els nens de la família, dubtes com ara decidir si han de tenir fills –"Tu vols tenir fills?", pregunten a una adolescent amb la meitat de la cara coberta de pèl mentre es posa rímel a les pestanyes–, als quals transmetran els gens de la hipertricosi... La directora del documental, Eva Aridjis assegura que ha volgut fer un "retrat social" de les dificultats amb què es poden trobar famílies vulnerables a Mèxic.

Més continguts de