Salut
Societat 07/12/2010

El consum de cocaïna baixa a nivells del 2001, i puja el de l'alcohol

L'ús de cocaïna entre adults baixa per primera vegada en 15 anys. El consum d'alcohol ha augmentat, sobretot en els joves

Efe
2 min

MadridEl consum de cocaïna entre els adults de l'Estat ha descendit per primera vegada en quinze anys i s'ha situat en nivells similars als del 2001, mentre que ha augmentat el consum abusiu d'alcohol, especialment entre els més joves. Així ho reflecteix l'Enquesta Domiciliària sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDADES) 2009-2010, presentada avui per la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, juntament amb la delegada del Govern per al Plan Nacional sobre Drogas, Nuria Espí.

Segons l'enquesta, que recull entrevistes a 20.109 persones d'entre 15 i 64 anys, el consum de cocaïna ha baixat per primera vegada, després d'un creixement continuat entre el 1995 (primer any en què es realitza l'enquesta) i el 2005, i una etapa posterior d'estabilització. Així, les dades diuen que l'1,2% de la població ha consumit cocaïna el darrer mes, davant d'un 1,6% el 2007 i un 1,3% el 2001.

Pajín ha remarcat que aquestes dades corroboren l'eficàcia del Pla d'Actuació contra la cocaïna, posat en marxa el 2007, i demostren que "estem en el camí correcte". No obstant, ha insistit que "no s'ha de baixar la guàrdia ni hem de sentir-nos satisfets", ja que l'Estat segueix al capdavant del rànquing europeu, només superat pel Regne Unit.

El consum d'alcohol va per mal camí

El 14,9% dels enquestats reconeix que ha consumit alcohol en forma de "fart" (cinc o més begudes alcohòliques en una sola ocasió) en l'últim mes, i un 18,4% s'ha emborratxat "fins a deu vegades" durant el darrer any, ha explicat Leire Pajín. Aquest consum abusiu d'alcohol es concentra cada vegada més durant els caps de setmana i afecta especialment els joves, una qüestió que "el Govern abordarà de manera especial", ha assenyalat la ministra.

Malgrat que el Plan Nacional sobre Drogas ja contempla el consum d'alcohol, Pajín ha dit que el ministeri reforçarà les campanyes enfocades a la relació entre joves i aquesta substància psicoactiva. Pel que fa a les causes de l'increment, la titular de Sanitat l'ha atribuït a la percepció més baixa del risc que tenen els joves respecte de l'alcohol.

El consum de drogues de síntesi continua disminuint i registra mínims històrics, per sota de l'1% en l'últim any. També

Qui i com pren drogues

En relació al perfil de les persones que prenen drogues, el consum és molt superior en homes que en dones, excepte en els hipnosedants (inductors de la son i reductors de l'ansietat). En la cocaïna i l'èxtasi, la proporció d'homes quadriplica la de dones.

Les dades confirmen l'extensió de l'anomenat policonsum, de manera que el 50 per cent dels consumidors ho fa de dues o més drogues i l'alcohol és present en el 90% d'ells.

L'educació a les escoles és la mesura que millor valoren els ciutadans enquestats per prevenir el consum de drogues, mentre que la legalització de totes les substàncies segueix sent la proposta pitjor valorada.

stats