Societat 28/11/2011

Dues sectes japoneses aprofiten el terratrèmol i el tsunami per defensar la seva fe

L'Agència d'Intel·ligència del Japó vol continuar vigilant les sectes sorgides de Veritat Suprema, que va atemptar amb gas al metro de Tòquio l'any 1995

Efe
2 min
shoko

TòquioL'agència nipona d'Intel·ligència ha sol·licitat aquest dilluns una autorització per mantenir sota vigilància durant els pròxims tres anys les dues sectes successores de l'agrupació Veritat Suprema, responsable de l'atemptat amb gas que va matar 13 persones al metro de Tòquio el 1995.

L'agència, dependent del Ministeri de Justícia, assegura que els integrants dels dos grups en què es va dividir la Veritat Suprema després de l'atemptat, encara estan sota la influència del seu fundador, Shoko Asahara, condemnat a mort per idear l'atac.

Els seus inspectors consideren fins i tot que la devoció cap Asahara ha anat en augment, ja que ambdues congregacions celebren el seu aniversari i llueixen imatges seves en les seves instal·lacions, ha informat l'agència local Kyodo.

El tsunami i el terratrèmol com arguments

El líder de les dues sectes, segons informa l'agència nipona, indica en els seus sermons que la devastació causada pel terratrèmol i pel tsunami de l'11 de març són tragèdies que es repetiran si la gent no s'involucra en les seves pràctiques religioses.

La petició per prolongar la vigilància ha estat enviada a una comissió de seguretat pública que, abans de pronunciar-se, escoltarà les opinions dels dirigents de Aleph (nom amb el qual es va refundar la secta) i Hikari no wa (Cercle de llum), el grup escindit d'aquest primer el 2007.

El règim de vigilància estatal, que ha estat renovat ja tres vegades, va ser imposat el 2000 gràcies a la creació d'una llei específica, i permet als inspectors de l'agència veure les instal·lacions i obligar les dues organitzacions a facilitar els noms i les adreces dels seus líders.

Segons dades del Govern nipó, a dia d'avui hi ha uns 1.300 membres de Aleph i uns 200 de Hikari no wa al Japó, a més d'uns 140 seguidors dels dos grups a Rússia, on el culte ha tingut arrelament des dels seus inicis.

Condemna a mort, ratificada

El passat 21 de novembre el Tribunal Suprem japonès va ratificar la pena capital imposada a Seiichi Endo, el viròleg que va produir el gas emprat en l'atemptat. A més, també va donar per tancada la sèrie de processos judicials contra els membres de la secta després de l'atac al metro de Tòquio.

En total, les autoritats han processat a 189 membres de Veritat Suprema, emès cinc condemnes de cadena perpètua i confirmat 13 penes de mort per l'atemptat, en què van morir tretze persones i van resultar intoxicades unes 6.300, moltes de les quals pateixen encara greus seqüeles físiques.

stats