Societat 05/08/2011

Catalunya comença avui el pagament de les ajudes per la crisi de l''E. coli'

El Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (SERMA) comença avui la liquidació de les ajudes per als productors afectats arran de la crisi de l''E. coli'

Laia Espín
2 min

BarcelonaEl cogombre ha estat el producte hortícola més afectat a Catalunya per la baixada de preus arran de l'anomenada "crisi del cogombre", provocada pel bacteri Escherichia coli, i que va començar al maig a Alemanya. Segons les dades del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el preu mitjà del cogombre percebut pel pagès va registrar una davallada del 37,27% al juny, a causa d'aquesta crisi.

Les ajudes aprovades per la Unió Europea (UE), dimecres passat, van ser de 227 millons d'euros per als agricultors europeus per compensar les pèrdues que va ocasionar la crisi del cogombre.

El conseller Pelegrí ha afirmat que "cal reforçar els mecanismes de control de la Unió Europea pels productes que vénen de fora i cal exigir-los el mateix nivell de traçabilitat que els productes d'aquí". Segons el conseller, la UE no ha estat a l'altura de les circumstàncies, i aquest fet mostra que s'han de revisar els mecanismes d'alerta.

Pel conseller, aquestes ajudes permetran, en part, garantir el rescabalament d'aquests danys a través de les indemnitzacions que corresponguin, però també ha assenyalat que és imprescindible exigir a la UE que apliqui com més aviat millor "un pla d'acció d'informació veraç, transparent i rigorós als ciutadans i als consumidors perquè recuperin la confiança en els nostres productors i els seus productes", que tenen "com no pot ser d'una altra manera, la traçabilitat absoluta i compleixen els estàndards de qualitat més exigents que ens permeten tenir una alimentació de qualitat i saludable".

Pelegrí ha recordat també "els reptes que té el mateix sector i la necessitat urgent d'agrupar-se a través de les organitzacions de productors per poder beneficiar-se dels instruments de què disposa la UE davant d'aquests tipus de crisis".

stats