Un espectacular eclipsi solar coincidirà amb l'inici de la primavera

L'eclipsi, que tindrà lloc el 20 de març al matí, serà visible parcialment a Europa, el nord de l'Àfrica i nord de l'Àsia, segons l'Observatori Astronòmic Espanyol

L'inici de la primavera coincidirà aquest any amb un eclipsi solar que a Catalunya i a Espanya es veurà parcialment, però que a les illes Fèroe (Atlàntic nord) i a les Svalbard (oceà Glacial Àrtic) es convertirà en un màgic espectacle que per uns minuts farà que el Sol desaparegui del firmament.

Els eclipsis solars es produeixen quan, des de la perspectiva de la Terra, la Lluna passa per davant del Sol i l'oculta, tot i que, depenent del lloc del planeta en què es trobi l'observador, el fenomen pot ser total, anular o parcial.

L'eclipsi és total quan tota la superfície del Sol queda coberta per la Lluna; anular, quan la Lluna –una mica més allunyada de la Terra–, no arriba a cobrir del tot la superfície del Sol i deixa visible un anell solar; i parcial, quan només una part del Sol queda oculta per la Lluna, explica l'astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), Francisco Colomer.

L'eclipsi, que tindrà lloc el matí del proper 20 de març, serà visible parcialment a Europa, el nord de l'Àfrica i nord de l'Àsia, segons dades de l'Observatori Astronòmic espanyol.

El fenomen solar començarà a l'Atlàntic, davant de la costa africana, a una latitud de 20 º, i acabarà a l'est de la ciutat russa de Krasnoyarsk, a l'altiplà central siberià, un trajecte que, en total, durarà 249 minuts (una mica més de quatre hores).

A Espanya, l'eclipsi tindrà una magnitud del 0,8 a la costa nord-oest; és a dir que, des de la Corunya, els observadors que mirin al cel veuran desaparèixer el 80% del diàmetre solar rere l'ombra de la Lluna, puntualitza Colomer.

La magnitud del fenomen a l'interior de l'estat espanyol i a Catalunya se situarà al voltant del 0,72; serà del 0,65 al sud-est espanyol i a les Balears, mentre que a l'arxipèlag canari serà només del 0,55: "Només desapareixerà aproximadament la meitat de la superfície solar ", precisa l'astrònom.

Per als que estiguin interessats en saber quina serà la magnitud del fenomen en el seu municipi, l'Observatori ha habilitat un apartat al seu web que permet consultar les característiques de l'eclipsi a cada punt de Catalunya i Espanya.

Els experts alerten de la perillositat d'observar l'eclipsi a ull nu, i adverteixen que cal fer-ho amb unes ulleres homologades per la Comunitat Europea per a l'observació solar –índex d'opacitat 5 o major–. Observar el Sol directament, a simple vista o amb ulleres de sol normals durant un fenomen d'aquestes condicions pot causar lesions greus i, fins i tot, provocar ceguesa.

Tampoc s'han d'utilitzar miralls, aparells (càmeres o vídeos) ni instruments o telescopis que no estiguin degudament preparats.

De fet, l'única manera d'observar un eclipsi amb seguretat és fer-ho amb ulleres d'eclipsi o veient la imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l'ombra.

Més continguts de