Societat 14/10/2013

Ecologistes en Acció denuncia el risc de fuita massiva de gas metà al magatzem Castor

L'entitat ecologista ha presentant una denúncia a la fiscalia de Tarragona perquè, segons un estudi, hi pot haver fissures al magatzem, que els terratrèmols poden haver agreujat

Efe
2 min

TarragonaEcologistes en Acció ha presentat aquest dilluns una denúncia davant la fiscalia de Tarragona en què adverteix del risc de fuita del gas metà contingut a la plataforma subterrània de Castor, un perill que fonamenten en un estudi, encara que no ha sigut avaluat de forma prèvia.

"Una fuita de metà a la bossa subterrània del magatzem Castor podria tenir nefastes conseqüències, com l'explosió de la mateixa plataforma", ha denunciat l'organització en un comunicat.

Els riscos derivats d'una possible esquerda al sostre del magatzem, provocada pels terratrèmols, es basen en l'informe 'Riscos potencials derivats de la injecció de gas natural a la plataforma Castor', elaborat per Miguel de las Doblas, de l'Institut de Geociències de Madrid, i Antonio Jesús Galindo, expert en navegació marítima.

A més, segons l'estudi, els treballs de buidat d'hidrocarburs que s'han desenvolupat durant anys en aquesta zona del subsòl poden haver influït en l'existència de fissures, que, unides als moviments sísmics, podrien provocar fuites violentes de gas.

Des del passat 8 de setembre s'han registrat més de 500 microsismes a la zona, encara que en els últims deu dies cap ha superat els 2,5 graus en l'escala de Richter, segons ha informat la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat.

La sismicitat induïda per l'activitat humana s'ha reconegut en la literatura científica des de fa dècades, i no obstant això a Espanya sembla que no es pren seriosament aquesta evidència que inclou omplir els embassaments, la fractura hidràulica o 'fracking', o la injecció de CO2 a l'escorça, segons adverteixen els experts a l'informe.

L'organització ecologista ha recordat altres casos, com l'accident a la plataforma de BP al golf de Mèxic, en què les fuites naturals de metà de plataformes en zones marítimes han tingut conseqüències catastròfiques.

La "pesant columna de 60 metres d'aigua" que suporta el dipòsit submarí de gas natural de Castor, davant les costes de Castelló i Tarragona, amplificaria la possible fuita i expulsaria el gas amb força, "provocant la mort d'espècies marines", asseguren.

L'existència un focus de foc pròxim, han afegit, augmentaria l'"enorme risc d'explosions".

Ecologistes en Acció portarà aquesta denúncia també davant la fiscalia de Castelló, en col·laboració amb la plataforma Defensa de les Terres de la Sénia.

stats