Societat 17/05/2011

Vols saber quants anys viuràs?

Una anàlisi de sang, que val 500 euros, pot intuir la longevitat a partir d'una prova dels cromosomes

Redacció
1 min

BarcelonaUna anàlisi de sang permetrà saber quan temps ens queda per viure. Uns investigadors mèdics asseguren que segons la mida dels telòmers, unes puntes dels cromosomes de les persones, els indicadors poden veure la velocitat en què una persona està envellint.

La prova dels telòmers es pot fer per uns 500 euros, i els metges creuen que serà una cosa generalitzada en cinc o deu anys. Tot i així, alguns científics es qüestionen l'ètica d'aquesta prova, ja que no se sap com pot reaccionar la persona afectada.

“Sabem que les persones que neixen amb telòmers més curts del normal també tenen una vida útil més curta”, assegura María Blasco, del Centre d'Investigacions Oncològiques de Madrid en una informació que recull el diari The Independent.

Blasco assegura que la novetat és que la prova dels telòmers és molt precisa i es poden detectar bé aquells que puguin ser perillosos. L'empresa que impulsa aquestes anàlisis està rebent nombroses peticions per fer diagnòstics i creuen que la demanda augmentarà quan es redueixi el cost de la prova.

Els investigadors creuen que el públic pot estar interessat en conèixer la seva longevitat per saber què fer amb la seva vida durant el temps que els pugui quedar.

Tot i això la prova genera divergències. Un dels premis Nobel, Elizabeth Blackburn, de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, és una defensora entusiasta de proves dels telòmers, mentre que un altre dels premiats, Carol Greider, de Harvard Medical School, és més escèptica sobre els seus beneficis.

stats