Societat 06/10/2016

Un edifici malalt? 15 casos de càncer alarmen els teleoperadors d'emergències

L'Ajuntament i la Generalitat mantenen que els informes indiquen que no hi ha relació causa-efecte entre l'edifici i les malalties, però els sindicats els descarten per mal fets

Enric Borràs
3 min
El lloc on s'ha declarat l'incendi / FRANCESC MELCION

BarcelonaEls representants dels treballadors de l'edifici on es gestionen les trucades d'emergències de Barcelona han reclamat avui el trasllat immediat. Els sindicats dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, i les empreses de teleoperadors subcontractades amb representació a la Sala de Comandament Conjunta-Centre de Gestió d'Emergències s'han unit en una plataforma. Tots, excepte els representants del Servei d'Emergències Mèdiques, han denunciat en una roda de premsa que l'edifici on treballen, al número 28 del carrer Lleida, "està malalt" i culpen les instal·lacions dels 15 casos de càncer que han documentat entre el personal.

"Som aquí per la immobilitat i la manca de responsabilitat i empatia de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat pels nombrosos casos de càncer que s'han produït en aquest edifici", ha assegurat Xavi Morón, representant sindical de la Guàrdia Urbana. "Aquest és un edifici malalt, l'administració no ens ha facilitat les dades, tot i que les hem demanat reiteradament, però tenim coneixement que en deu anys hi ha hagut més de 15 casos de càncer i demanem el trasllat immediat de tots els treballadors a un edifici amb les condicions adequades", ha afirmat. Tant l'Ajuntament com la Generalitat, responsables del centre, contesten que han fet cinc informes de salut i estudis de mesuraments electromagnètics des del 2011 i que en cap cas s'ha pogut demostrar la relació causa-efecte entre les malalties i l'edifici. Però això no convenç els treballadors.

"Continuarem fent els estudis que calgui perquè es quedin tranquils i, si es demostra res, actuarem", asseguren fonts municipals. Des de la Generalitat recorden que el responsable de l'edifici –llogat a la Fira de Barcelona– i de les instal·lacions és l'Ajuntament; i des del consistori asseguren que el manteniment correspon a les dues administracions al 50%, i que qui havia de construir el nou centre de gestió d'emergències, unificat amb el 112, és el Govern. Sigui com sigui la gestió d'emergències conjunta que es va instal·lar en aquest edifici a finals del 2005, havia de ser provisional, per només dos anys, i en fa més de deu que continua allà. "Els vestidors són barracons d'obres, sense les condicions per als vestits contaminats", explica, a tall d'exemple de la falta de condicions, el representant sindical dels Bombers, Pere Martínez.

Morón ha afirmat que el primer informe de salut que es va fer indicava que hi havia una incidència de càncer quatre vegades més alta entre els treballadors del centre d'emergències que entre els que treballen a la resta d'instal·lacions dels cossos respectius. Al número 28 del carrer Lleida hi fan feina unes 360 persones, segons els sindicats, i cap dels informes que s'ha fet fins ara –asseguren– ha fet un seguiment sistemàtic de la salut de tots els que hi han treballat, incloent-hi els que s'han traslladat o jubilat. De fet, un dels problemes per establir una relació entre l'edifici i les malalties és que entre els afectats hi ha menes de càncer diferents, alguns amb períodes de latència molt llargs. Martínez, però, posa un exemple contundent: per la sala de gestió d'emergències dels Bombers hi han passat uns 40 treballadors i hi ha hagut set casos de càncer. Entre el personal de la Guàrdia Urbana els sindicats n'han detectat quatre casos més i entre els dels Mossos, quatre més.

Entre els treballadors que han anat a la roda de premsa per expressar el seu suport a la protesta hi ha un bomber que va ser cap de sala durant més de set anys, i que després d'un any i mig d'intentar aconseguir el trasllat va deixar l'edifici fa dos anys i mig. "M'han trobat la pròstata malament i ara estic esperant els resultats de les proves", explicava, afectat. Prefereix que no es digui el seu nom perquè encara ho ha d'explicar a la família.

Tant la sala central de control com el centre de gestió d'emergències estan situats al soterrani i tenen ventilació "forçada", asseguren els sindicats. Hi ha molt poca humitat i els treballadors, tot i que beuen uns dos litres d'aigua al dia, es queixen de mal de cap, sequedat de gola i problemes respiratoris. A més, les sales són plenes d'antenes i repetidors perquè els 'walkie-talkies' puguin funcionar. Això fa que hi hagi força radiació electromagnètica, tot i que encara no s'ha pogut determinar si és excessiva o si té relació directa amb la incidència de càncer. Des de l'Ajuntament reconeixen que la reclamació dels sindicats mereix "el màxim respecte" i que continuaran estudiant el cas. Ara s'està pendent de fer un nou estudi per part de la Prefectura Provincial d'Inspecció de Telecomunicacions de Barcelona, del ministeri d'Indústria. Inspecció de Treball ho va requerir després que els sindicats es queixessin de les mancances tècniques de l'empresa que havia fet l'últim estudi.

stats