Societat 05/11/2015

Eliminar línies d’autobús, decisió d’un ordinador?

Experts en ‘big data’ introdueixen matisos a la confiança en les dades

Auri Garcia Morera
3 min
El Govern va començar a suprimir línies de bus amb menys de tres viatgers el 2011. / CÈLIA ATSET

BarcelonaEliminar o crear línies d’autobús en funció del nombre de passatgers i de l’oferta alternativa per a cada trajecte. Reduir o augmentar el pressupost de cada hospital en funció d’indicadors de qualitat com la durada dels ingressos per intervencions quirúrgiques. L’administració ja està prenent decisions basades en l’anàlisi de dades en la gestió de serveis públics com el transport o la sanitat, i aquesta pràctica anirà a més amb els avenços tecnològics en el tractament de grans quantitats de dades, el fenomen batejat com 'big data'.

A la primera edició del Big Data Congress, que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona, l’ús del 'big data' per part de les administracions públiques s’ha fet un lloc enmig dels debats sobre els usos empresarials o la tecnologia. “En els pròxims anys hi haurà cada vegada menys intervenció humana polititzada i més decisions d'un humà a partir d'informació millor, o fins i tot decisions d'un ordinador”, pronosticava Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat.

La confiança gairebé absoluta en les dades dels responsables polítics contrasta, però, amb els matisos introduïts pels mateixos especialistes en anàlisi de dades. “Una cosa molt important, que sempre s’oblida, és que totes les dades tenen algun biaix”, alertava en la seva conferència Ricardo Baeza-Yates, vicepresident de recerca de Yahoo Labs. “Amb les dades i les estadístiques es pot fer el que es vulgui, tot depèn de quines dades es triïn”, recordava el convidat estrella del congrés, que va liderar l’equip de Yahoo Labs a Barcelona entre el 2006 i el 2014 i ara treballa a la seu central de l’empresa a Silicon Valley.

Ricardo Baeza-Yates, vicepresident de recerca de Yahoo Labs, aquesta setmana a Barcelona. / MARC ROVIRA

Focus en el problema a resoldre

“No comparteixo gaire aquesta profecia que serà un ordinador qui prendrà les decisions”, explica el vicepresident de recerca de Yahoo Labs en una conversa amb l’ARA. Encara que es parteixi de les mateixes dades i del mateix problema a resoldre, diu Baeza-Yates, la conclusió pot ser diferent perquè “depèn de quines variables utilitzes i de com fas les preguntes”. I aquestes són decisions que “necessàriament” ha de prendre abans una persona. L’expert sentencia que “al capdavall, els ordinadors no decideixen res”.

Ricardo Baeza-Yates creu que, per a empreses i administracions, el gran repte és “entendre bé les seves dades”, i considera negatiu que, amb l’explosió del fenomen del 'big data', “sovint es posa el focus en les dades, quan s’hauria de posar en el problema a resoldre”. Si ho fessin d'aquesta altra manera, afegeix, les organitzacions “potser s’adonarien que les dades que analitzen no són les que necessiten”. Segons el directiu de Yahoo, a més dels experts en l’anàlisi de dades com ell mateix, són clau “els experts en el problema”.

L’analista de dades de l’ARA, finalista dels Big Data Talent Awards

Carles Maggi, analista de dades de l’ARA, ha estat un dels finalistes dels Big Data Talent Awards per un projecte centrat en la detecció de queixes de la ciutadania a través de les xarxes socials. El treball, desenvolupat juntament amb Jesús Llevadias i José Manuel Reche, era un projecte final del postgrau en Big Data Management & Analytics de la UPC. El premi al millor treball ha estat per a Manel Baradad, per un projecte d’anàlisi i visualització de dades mèdiques dels pacients de l’Institut Català de la Salut.

stats