Societat 31/01/2018

Itàlia denuncia a la justícia europea l'elecció d'Amsterdam com a seu de l'EMA

Holanda ha admès que no tindrà acabat a temps l'edifici per acollir l'Agència Europea de Medicaments

Laia Forès
2 min
La Torre Glòries, antiga torre Agbar, serà la seu de l'Agència Europa del Medicament si Barcelona és l'escollida per acollir -la

Brussel·lesItàlia està disposada a fer tot el que estigui a les seves mans per evitar que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) se'n vagi a Amsterdam, tot i que hi ha una decisió ferma del Consell Europeu. El govern del país ha anunciat aquest dimecres que ha recorregut al Tribunal de la Justícia Europea l'acord que els 27 van tancar al novembre perquè la capital dels Països Baixos sigui la nova seu de l'EMA després del Brexit. També la ciutat de Milà, amb el suport del govern regional de Llombardia, ha presentat un recurs a la justícia comunitària.

Actualment l'agència està ubicada a Londres, però s'hauria de traslladar a Amsterdam quan el Regne Unit surti de la Unió Europea, el març del 2019. La polèmica ha saltat aquesta setmana perquè el govern holandès ha admès que no tindrà enllestit fins a finals del 2019 l'edifici que acollirà l'EMA. Tenir l'edifici construït en el moment del Brexit era un dels requisits tècnics més importants que, en teoria, els estats membres havien de tenir en compte a l'hora de valorar les candidatures,.

El govern italià ha demanat a la justícia europea que anul·li la decisió i ha reclamat que s'obri una investigació per saber si la valoració de les candidatures va tenir deficiències. Milà, de la seva banda, ha anunciat a Twitter la presentació del seu recurs, que se suma al del govern del país.

Itàlia no va encaixar bé la derrota perquè en la votació final va quedar empatada a punts amb Amsterdam, empat que es va desfer amb un sorteig a cara o creu. Milà considera que la seva candidatura era millor que la de la capital holandesa perquè ja té l'edifici a punt, igual que Barcelona: la capital catalana també aspirava a acollir la seu de l'EMA.

stats