Societat 19/12/2016

L'Estat assegura que la descontaminació de Flix encara no s'ha donat per acabada

Acuamed garanteix que acabarà la neteja dels llots tòxics amb totes les "garanties tècniques i ambientals"

Acn
2 min
OBRES PRÈVIES A LA DESCONTAMINACIÓ DE L'EMBASSAMENT DE FLIX
 Estat de les obres del mur de contenció davant de la fàbrica d'Erkimia a Flix, prèvies a la neteja de residus del riu Ebre.  El mur (2) ha de servir per aïllar els residus acumulats al fons de l'embassament i construir una planta on seran  tractats abans d'anar a parar a un abocador.

FlixEl ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha defensat que la societat estatal Acuamed, responsable de la descontaminació de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre), "no havia donat per acabats" els treballs de neteja dels residus tòxics del pantà. Segons han apuntat fonts del ministeri a l'ACN, "l'obra segueix en vigor". De fet, des del govern espanyol han assenyalat que quan es van produir les detencions i la investigació judicial del cas Acuamed, es va adjudicar "amb urgència" un nou contracte per establir la direcció de l'obra i fer el seguiment mediambiental dels treballs pendents. Aquesta adjudicació es va fer al mes d'abril. El consell d'administració d'Acuamed va acordar, al juliol, fer un estudi del grau de descontaminació executada del pantà, que va certificar que quedaven llots contaminats per extreure i faltava fer la neteja de l'aigua del recinte confinat. Tanmateix, el ministeri ha negat la xifra de 100.000 metres cúbics -unes 150.000 tones- de residus tòxics pendents, anunciada pel conseller de Territori, Josep Rull, i ha assegurat que "no està suportada por cap dada tècnica".

Des del ministeri de Medi Ambient han apuntat que es tracta d'una actuació "molt sensible" per les seves característiques i la seva magnitud però sobretot perquè pot estar inclosa en la investigació judicial del cas Acuamed. Tot i això s'ha insistit que els treballs de neteja dels fangs contaminats "estan en curs".

Per reparar el daltabaix que va suposar la investigació per la presumpta corrupció a la cúpula de la societat estatal, durant els primers mesos del 2016 es va contractar nou personal per "adequar la finalització de l'obra" i s'han encarregat estudis i anàlisis per saber quin és l'estat en què es troba la descontaminació. El primer estudi que s'hauria dut a terme, a petició dels nous responsables, s'ha encarregat a Tragsa i Ciemat, "organismes independents". Segons les fonts del gabinet de Medi Ambient les actuacions previstes en aquest informe per finalitzar els treballs de neteja a Flix s'han explicat a les administracions afectades. L'última reunió tècnica amb aquest propòsit s'hauria dut a terme aquest diumenge. En cap cas, però, s'hauria informat la Generalitat d'alguna "quantitat concreta" de llots pendents d'extreure perquè no es coneixerà fins que acabin les anàlisis que Acuamed ha encarregat a un "laboratori oficial".

Des de la societat estatal reiteren el compromís per "garantir una finalització de la descontaminació "amb totes les garanties tècniques, ambientals i de seguretat" i "en el menor temps possible", i que s'eliminaran uns 800.000 metres cúbics de llots -1,2 milions de tones de fangs contaminats-. El govern espanyol ha insistit que estan duent a terme "un esforç enorme" per "eradicar més d'un segle de vessaments tòxics al riu Ebre, que han deteriorat l'aigua que abasteix 1 milió de persones i rega més de 50.000 hectàrees", i que això suposa "la inversió més gran –més de 138 milions d'euros, sense comptar l'IVA-" que s'ha fet a Espanya en uns treballs de descontaminació.

stats