societat
Societat 30/05/2011

Les emissions de gasos contaminants van arribar als nivells més alts durant el 2010

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha estimat que les emissions de CO2 van assolir un rècord històric durant l'any passat. Les xifres revelen un greu retrocés en la lluita contra l'escalfament global

Redacció
2 min

BarcelonaLes emissions de CO2 van augmentar l'any passat fins a un rècord històric, segons les últimes estimacions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE).

Segons informa el diari britànic The Guardian, durant el 2010 es van emetre a l'atmosfera 30,6 gigatones de diòxid de carboni, especialment pels combustibles fòssils, 1,6 gigatones més respecte al 2009. El nivell més elevat s'havia assolit el 2008 i la xifra actual significa un increment del 5% respecte a l'últim any rècord.

L'economista en cap de l'AIE, Fatih Birol, ha explicat a The Guardian que “el fort increment transforma en una utopia l'objectiu d'impedir que les temperatures pugin més de dos graus centígrads”. Birol ha afegit que les investigacions apunten que la pitjor recessió global en 80 anys ha tingut un efecte mínim en les emissions.

El prestigiós professor Lord Stern, de la London School of Economics, considera que si es manté aquesta tendència hi ha un 50% de possibilitats que augmentin les temperatures mitjanes del món en més de 4 graus centígrads pel 2100. Stern ha advertit que una situació com aquesta “pot interrompre la vida i els mitjans de vida de centenars de milions de persones a tot el planeta, portar a terme una migració massiva i augmentar les possibilitats d'un conflicte”.

Tanmateix, Birol considera que el desastre ecològic es pot evitar si els governs prenen mesures "valentes, decisives i urgents aviat".

L'AIE calcula que si el món vol evitar els pitjors efectes de l'escalfament global, les emissions anuals de gasos no haurien de ser superiors a 32 gigatones pel 2020.

La xifra feta pública per l'agència internacional revela un greu retrocés en la lluita contra l'escalfament global.

stats