Societat 27/12/2017

Les emissions de CO2 encadenen dos anys a l’alça

Els gasos contaminants van créixer un 0,8% el 2015 a Catalunya després de gairebé 10 anys baixant

Ara
2 min
Catalunya és la cinquena comunitat amb més diferència entre el que emet i el límit permès.

BarcelonaLes emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) a Catalunya encadenen dos anys amb lleugers increments i consoliden un estancament després d’haver anat disminuint durant pràcticament una dècada. El 2015 les emissions van créixer un 0,8% a tot el país, després del lleu repunt d’un any abans, i això vol dir que es van alliberar a l’atmosfera 0,3 milions de tones més que el 2014, segons consta en l’últim informe de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), recollit per Europa Press.

El repunt dels últims dos anys ha trencat la tendència de millora que s’havia produït durant gairebé una dècada, entre el 2005 i el 2013. De fet, el 2005 es va arribar a un pic d’emissions màxim després que de manera sostinguda els gasos contaminants haguessin crescut des del 1990. Si es pren l’inici de la dècada dels 90 com a punt de partida, les emissions de CO 2 han augmentat un 12% (vegeu gràfic).

El creixement d’emissions al conjunt d’Espanya el 2015 -últim any amb dades disponibles- va ser superior, d’un 3,5% interanual. Catalunya, amb aquests números, concentra el 13% de les emissions de CO 2 de tot l’Estat i l’1% si es comptabilitzen les de tots els països de la UE-28. El 2014 ja es va registrar una lleugera pujada que el 2015 va confirmar-se, amb un 0,8% més de gasos emesos a l’atmosfera.

Les emissions de CO2 encadenen dos anys a l’alça

En alerta pel transport

En canvi, les emissions que sí que han baixat són les emissions difuses, és a dir, les que corresponen a les activitats no incloses en el règim del comerç de drets d’emissió -com el transport, els residus, l’agricultura, els serveis, l’energia i la indústria no regulada-, i que representen el 67% del total, amb 29 milions de tones de CO 2. Aquestes emissions han baixat gairebé un 2% en l’últim any avaluat gràcies a la reducció dels gasos fluorats en l’àmbit industrial no regulat, sobre els quals es va aplicar un impost. Aquesta dada situa Catalunya dins dels objectius de reducció marcats per al 2020. Tot i aquesta reducció, les emissions en l’àmbit de transport han patit un increment del 4%, que caldrà comprovar si es manté.

stats