RECERCA

L'estrès emocional durant la infantesa fa madurar en excés el cervell i pot portar a la psicopatia, segons un estudi

Aquestes persones es protegeixen així del patiment però això dificulta que gestionin les emocions

L'estrès emocional durant la infantesa fa madurar en excés el cervell com a mecanisme per protegir-se del patiment. Això dificulta que aquestes persones gestionin les seves emocions i pot portar a la psicopatia, segons determina una revisió dels articles publicats relatius al cervell dels psicòpates.

"El psicòpata pot ser el resultat d'un estrès emocional en les primeres fases de la vida, que provoca la hipermaduració de les estructures del cervell implicades en els sentiments i les preses de decisions", ha explicat el doctor Jesús Pujol, director de recerca de la unitat de ressonància magnètica del servei de radiologia de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. Pujol ha col·laborat amb el doctor Narcís Cardoner, del Parc Taulí.

Això explica l'aparent reducció de la substància grisa detectada en les imatges per ressonància magnètica dels cervells, que es deu a l'increment de substància blanca, compatible amb aquesta maduració accelerada. Les zones més afectades són les que relacionen els estímuls externs amb les reaccions i els sentiments.

Pujol ha afegit, però, que aquesta diferència respecte a un cervell normal no afecta la seva capacitat de raonament, "i tenen sentiments tot i semblar freds emocionalment". El seu cervell es pot catalogar d'anormal però són responsables del que fan.

A més, l'estudi també mostra la semblança entre el cervell d'aquestes persones i el de les que han consumit esteroides durant un llarg període de temps. Està comprovat que en aquests casos el seu comportament canvia i tenen tendència als esclats violents i a la falta de control.

Aquesta revisió s'ha publicat a la revista 'Psychological Medicine'.