Publicitat
Publicitat

Els encausats per l'ocupació del rectorat de la UAB preparen mobilitzacions de cara al setembre

Aquest diumenge s'han reunit en assemblea per crear un grup de suport i començar a fer campanya

Els encausats per l'ocupació del rectorat de la UAB l'abril del 2013 es mobilitzaran al setembre per denunciar "la repressió" que pateixen arran d'aquell episodi. Els 25 estudiants, el professor i el treballador d'administració i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) investigats  s'arrisquen a una condemna d'11 anys i 5 mesos de presó. La fiscalia els acusa dels delictes de desordres públics, violació de domicili d'una persona jurídica, danys a béns públics i coaccions per impedir als treballadors accedir als seus llocs de treball. També els imputa l'agreujant de planificació o conspiració.

Els encausats s'han reunit aquest diumenge en assemblea per crear un grup de suport i començar a fer campanya. "Les mobilitzacions seran al setembre", ha assenyalat una de les portaveus del col·lectiu Som 27 i Més, Lorena Merlos, que ha denunciat "la repressió" amb què volen "escapçar la seva militància".

La fase del procés judicial que ara s'obre, expliquen des del col·lectiu, afegeix una nova càrrega contra els imputats: la petició d'una fiança per la quantitat de 511.835,05 euros, que seran embargats als acusats per assegurar que es cobreix la responsabilitat civil. Tot i que la UAB va retirar l'acusació penal contra els 27 investigats, des del col·lectiu Som 27 i Més lamenten que la universitat no s'hagi posicionat "en contra de l'entramat criminal" del qual els acusen. Pel que fa a la fiscalia, critiquen que la seva causa és "una persecució política".

Els arguments de la fiscalia

Entre el 17 i el 25 d'abril del 2013 un grup de 150 persones, segons la fiscalia, van entrar al rectorat i el van ocupar "sense autorització ni permís de les autoritats universitàries". Cal recordar que les ocupacions a l'Autònoma no són una novetat, perquè en protestes anteriors com les que es van fer contra la Guerra de l'Iraq i el pla de Bolonya ja es van ocupar diverses facultats i no es va seguir un procés judicial que arribés a aquests extrems.

L'escrit de la fiscalia implica els investigats per tenir "una posició activa i de lideratge", ser interlocutors amb els òrgans de govern de la universitat o fer de portaveus en una roda de premsa. Entre el 25 d'abril i el 14 de maig, segons l'acusació, a més de mantenir l'ocupació "van decidir impedir parcialment  a determinades hores l'entrada dels treballadors del rectorat" i els òrgans de govern de la UAB. Això ho haurien fet desallotjant treballadors i bloquejant escales i portes d'accés, assegura el fiscal.

Des del 14 de maig, segons la fiscalia, també van "bloquejar ininterrompudament" l'accés a l'edifici de tothom que fos "aliè al grup" col·locant barricades a les portes amb cadires, taules i mobiliari del rectorat. També destaca que ho van fer tapant-se la cara amb caputxes i passamuntanyes i "amb total menyspreu pel patrimoni públic universitari". Calcula que van causar desperfectes per valor de 384.838 euros. La UAB els va xifrar en 10.0000 euros.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de