RENOVACIÓ DEL PATRIMONI
Societat 11/06/2012

Les energies renovables arriben a l'església de Cadaqués

Elisabet Escriche
2 min
Les energies renovables arriben a l'església de Cadaqués

L'església de Santa Maria de Cadaqués ha pujat al carro de les energies renovables i s'ha convertit en la primera de totes les comarques gironines que instal·la un sistema de climatització amb terra radiant que funciona a través d'energia geotèrmica.

Feia anys que els diferents rectors que ha tingut la parròquia, que visiten cada any 250.000 persones, reivindicaven que es climatitzés. Fins i tot van arribar a presentar dos projectes, un l'any 2002 i l'altre el 2004, per instal·lar-hi calefacció i aire condicionat, però el bisbat de Girona i el departament de Cultura de la Generalitat ho van desestimar. La seva argumentació era que la variació brusca de temperatura aconseguida amb la propulsió d'aire i la utilització de gasoil deterioraria la conservació dels retaules i l'orgue.

Finalment, en vista d'aquesta negativa, es va optar per la instal·lació d'un terra radiant, que va rebre el vistiplau de totes les parts implicades i també de l'Ajuntament d'aquesta localitat de la Costa Brava.

Queixes pel preu de la reforma

A banda del nou sistema de climatització, també s'ha pavimentat el terra, s'ha actualitzat tot el sistema elèctric i s'ha remodelat el presbiteri recuperant la llosa de pissarra de Cadaqués que s'havia utilitzat anteriorment com a altar major. També s'ha retirat una part de la balustrada perquè el presbiteri i la part inferior del retaule guanyin amplada i visibilitat. Aquests treballs han tingut un cost de 200.000 euros. Per poder-los finançar, l'església està duent a terme diverses recaptacions de donatius en què ha aconseguit, de moment, 53.365 euros. Alhora també té una subvenció de 40.000 euros de la Generalitat i espera obtenir la mateixa quantitat de la Diputació de Girona.

El cost de les obres ha aixecat, precisament, algunes crítiques dels veïns. Entre aquestes crítiques hi ha la d'un arquitecte de Barcelona que estiueja al municipi, Albert Puigmartí, que titlla "d'injustificable", "innecessària" i "supèrflua" la despesa en el sistema de climatització en plena crisi econòmica i critica el canvi de pavimentació. "S'ha posat un terra modern i homogeni que no té res a veure amb el caràcter de Cadaqués", assegura. L'arquitecte ha fet arribar una carta al bisbe de Girona, al rector de la parròquia, a l'alcalde i a la Direcció General de Patrimoni Cultural per expressar el seu malestar. El rector, Jaume Angelats, recorda que feia més de dos anys que es treballava en el projecte i que els altres sistemes de climatització tenien un cost similar: "La diferència és que amb aquest sistema el manteniment serà molt més econòmic. A més, les obres han servit per crear llocs de treball".

Renovació exterior

A banda del lífting interior, també s'han fet obres a l'exterior durant els quatre mesos que ha estat tancada l'església. S'ha reparat la part més alta del campanar, ja que el mal estat afectava l'estructura de l'església i fins i tot s'havien lligat les campanes per evitar danys.

"Hi havia perill de despreniments i d'ensorrament", explica el rector. El cost d'aquesta part de les obres va ser de 40.000 euros, que va finançar íntegrament el bisbat de Girona. L'Ajuntament hi va posar el seu gra de sorra amb la restauració de l'esfera horària i del mecanisme de connexió de les campanes amb el rellotge.

stats