Societat 02/12/2014

Les entitats de discapacitats alerten que els drets de 47.000 persones "poden caure"

Adverteixen que "la dignitat, inclusió i igualtat d'oportunitats està encara lluny"

Efe
2 min

BarcelonaEls drets de més de 47.000 persones discapacitades a Catalunya estan en risc de "caure" per les polítiques d'austeritat i les retallades que fan perillar la seva "dignitat", segons ha denunciat aquest dimarts la federació d'entitats de discapacitats Dincat.

Amb motiu de la celebració dimecres del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, les entitats que atenen aquestes persones han reconegut que "és cert que hem avançat", però adverteixen que els drets de més de 47.000 persones "poden caure i que la dignitat, inclusió i igualtat d'oportunitats està encara lluny".

"Les persones i les famílies ens estem tornant a mobilitzar per deixar clar que no deixarem que els drets caiguin, que no ho permetrem i que estem disposades a barallar-se de nou per aconseguir una qualitat de vida i un benestar com el de qualsevol altre ciutadà", han avisat.

En un manifest fet públic aquest dimarts, Dincat demana que els pressupostos de Catalunya els tinguin en compte i han reclamat el seu dret a accedir als serveis d'atenció.

Segons les dades de Dincat, 650 persones amb discapacitat intel·lectual estan en espera per poder accedir a un servei d'atenció diürna o residencial amb l'argument de "no hi ha diners".

"No és una qüestió de recursos, és una qüestió de prioritats pressupostàries i de voluntat política", ha denunciat la federació.

Les famílies de les persones discapacitades també han reclamat que les administracions "compleixin amb els pagaments a les entitats socials".

"La nova ordre de copagament empobreix les persones i les famílies i les priva de gaudir de qualsevol possibilitat d'autonomia personal. L'ordre no té en compte les especificitats del col·lectiu, que fa ús dels serveis al llarg de la seva vida i no de manera temporal", afegeix el manifest.

"Aquesta situació ens porta forçosament a un empobriment i a la pèrdua, en el millor dels casos, dels estalvis destinats a assegurar el futur dels nostres fills quan no estiguem", adverteixen les famílies, que reclamen que es retiri l'ordre de copagament i la Generalitat dialogui una "solució consensuada".

Que els professionals de la salut tinguin una formació de base específica i continuada sobre la discapacitat intel·lectual i l'elaboració de documents de divulgació en lectura fàcil i programes educatius i preventius per a un envelliment saludable, són altres de les reivindicacions del col·lectiu.

També reclamen el dret de les famílies a elegir "l'escola que millor s'ajusta a les necessitats específiques dels nostres fills ja sigui escola ordinària, compartida o d'educació especial" i poder "treballar conjuntament amb l'equip docent en les decisions que tinguin a veure amb el seu futur".

El manifest reivindica igualment que l'Administració aporti "prou recursos" per als serveis d'inserció en l'empresa ordinària i l'ocupació perquè "les persones amb discapacitat intel·lectual podem i sabem treballar".

També reclama que l'Administració doni les subvencions perquè els centres especials de treball creïn i mantinguin els llocs de treball i tenir "les mateixes oportunitats socials, de formació, laborals o d'oci que la resta de ciutadans".

"Reivindiquem el dret a participar de manera plena i efectiva en tots els aspectes de la vida pública i política. Des de l'elecció dels representants polítics i el control de la gestió pública fins a la discussió de les decisions que ens afecten i el reclam del compliment de lleis i obligacions", diu per acabar el manifest.

stats