Societat 01/12/2015

Les entitats socials reclamen respostes més efectives a la Generalitat per lluitar contra la sida

L'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat commemoren el dia mundial d'aquesta malaltia

Martí Gelabert
2 min
Ada Colau desplega el tapís commemoratiu al balcó de l'Ajuntament

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en el desplegament del tapís del memorial de la sida al balcó de l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha produït de manera simultània, també, al Palau de la Generalitat per commemorar el Dia Mundial de la Sida. L'acte ha estat organitzat per l'associació Projecte dels Noms. Posteriorment, Colau ha baixat a la plaça a saludar les entitats que lluiten contra la sida. L'alcaldessa ha explicat que "tot i que l'Ajuntament no té competències en l'àmbit de la sanitat, sí que pot fer molta feina en l'àmbit de la prevenció", i ha assegurat que el consistori farà tot el que estigui al seu abast.

El director de l'ONG BCN Checkpoint, Ferran Pujol, s'ha dirigit a Colau per demanar aquests esforços a l'Ajuntament. "No s'ha de celebrar l'1 de desembre només amb llaços vermells", ha destacat, reclamant mesures efectives.

La Plataforma unitària d'ONG Sida de Catalunya, el Comitè 1r de Desembre, commemora també un any més aquesta data. Des de la plataforma s'exigeixen respostes "clares i contundents" als responsables de les polítiques públiques. Durant la jornada d'aquest dimarts es duen a terme diferents actes per donar veu a les problemàtiques, encara existents, relacionades amb la malaltia.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, ha afirmat que el pla d'acció contra el VIH s'aprovarà "quan hi hagi consens" entre les entitats. La presidenta del Comitè, Montse Pineda, ha criticat que "és lamentable que ens posin la responsabilitat a nosaltres quan és un tema que té a veure amb les responsabilitats polítiques".

Al Palau de la Generalitat, a les 09.30 h, s'ha dut a terme l'acte institucional en commemoració del dia. A les 12.00 h, a la plaça Sant Jaume, els representants de la plataforma han llegit el manifest en què exigeixen respostes que "plantin cara a l'estigma i la discriminació que encara es manté" i que "tinguin presents les realitats vitals, socials i polítiques que existeixen en relació amb el VIH". En aquest sentit, el Comitè 1r de Desembre reclama una revisió de les actuals polítiques de prevenció de la malaltia i reivindiquen la necessitat que el nou pla d'Acció sigui aprovat "com més aviat millor" i que suposi "un veritable full de ruta capaç de liderar les polítiques de salut pública". A les 12.30 h, representants de les entitats membres del Comitè han format un llaç vermell humà a la plaça Sant Jaume.

La plataforma Gais contra el VIH, que ha protestat de manera alternativa a l'acte institucional, ha reivindicat la posada a la venda de la Profilaxis Preexposició, coneguda com a PrEp, que tot i no estar encara aprovada per l'Agència Europea del Medicament, s'ha demostrat, en assajos clínics, eficaç per evitar la infecció sobretot en els col·lectius d'homes homosexuals, els més vulnerables al contagi.

Un total de 27 edificis i monuments emblemàtics de Barcelona s'il·luminaran de vermell entre les 18.00 i les 00.00 h d'aquest dimarts contra el VIH. L'Ajuntament, l'Arc de Triomf, la Casa Batlló, la Pedrera i la Sagrada Família són alguns dels edificis que es tenyiran de color vermell.

stats