Les entitats socials porten al Suprem l'assignació del 0,7% de l'IRPF

L'anunci de la Taula del Tercer Sector es produeix després que el BOE hagi publicat les bases que reserven les subvencions a les entitats amb implantació estatal

La Taula del Tercer Sector Social ha anunciat aquest dimarts que presentarà davant del Tribunal Suprem un recurs contenciós administratiu contra la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la convocatòria de les subvencions que s'atorgaran el 2016 en base al 0,7% de l'IRPF, i que especifica que les entitats que rebin aquestes ajudes han de tenir un àmbit d'actuació estatal.

L'anunci del BOE arriba dos mesos després de la sentència del Suprem que va canviar la doctrina prèvia i va blindar la gestió per part de l'Estat d'aquest 0,7%, un canvi contra el qual la Generalitat va anunciar un recurs judicial. De fet, l'anunci de la convocatòria de les subvencions ratifica el que ja deia aquesta sentència.

El president de la Taula, Oriol Illa, ha explicat que és "molt difícil" preveure com acabarà el conflicte a nivell pràctic, perquè en última instància caldria esperar a veure com es reparteixen les subvencions. De fet, Illa ha explicat que després de la sentència del Suprem ja van posar-se en contacte amb el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per traslladar la seva disconformitat, però no van rebre cap resposta per escrit.

El recurs de la Taula, que és el primer que presenten per aquesta qüestió, se centra en què les subvencions s'atorguen en matèries de les quals les comunitats autònomes són competents i, per tant, caldria territorialitzar aquests ajuts. De fet, no fer-ho podria suposar un greuge comparatiu i deixar sense marge a algunes entitats que treballen al territori i que fan una tasca insubstituïble.

Segons els càlculs que fan les entitats socials, Catalunya va aportar l'any passat 57,6 milions d'euros per a finalitats socials a través de la casella de l'IRPF, però només en va rebre 31,2 milions. D'aquesta quantitat, 12,8 milions van anar destinats a una seixantena d'entitats amb programes d'actuació estrictament local i autonòmica, que són precisament les entitats que es quedarien sense subvencions en cas que es dugui a terme el canvi.