Societat 04/07/2012

Les entitats socials suggereixen a Trias la imposició d'un "cèntim social"

La Taula del Tercer Sector Social es reuneix amb l'alcalde de Barcelona i demana mesures per preservar les polítiques socials

Efe
2 min
PRIMER ANIVERSARI En el seu primer any  al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha posat el focus en la mobilitat i en l'hàbitat urbà.

BarcelonaUna trentena de federacions d'associacions agrupades a la Taula del Tercer Sector Social s'han reunit aquest dimecres amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i li han suggerit, entre d'altres coses, la imposició d'un "cèntim social" semblant al cèntim sanitari per preservar les polítiques socials. Durant la reunió, que s'ha celebrat al Saló de Cent a porta tancada, les entitats socials han reclamat també a la primera autoritat municipal l'elaboració d'un pla d'emancipació juvenil que contempli mesures d'ocupació, formació i habitatge.

També li han demanat que prioritzi la inversió social a la ciutat i apliqui unes polítiques socials transversals dirigides al benestar dels barcelonins, segons fonts de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social.

Les entitats han coincidit a expressar que l'ocupació, l'habitatge social, la salut i la infància són els temes més apressants i han demanat a l'alcalde que reforci la seva col·laboració amb les entitats del tercer sector social de la ciutat. Per la seva banda, l'alcalde ha assegurat que les persones són la seva prioritat i per això l'Ajuntament ha incrementat aquest any en un 8% el seu pressupost destinat a fins socials, encara que ha reconegut que "no és suficient".

"Hem de col·laborar amb les entitats, especialment en l'àmbit social, per no fer-nos la competència i treballar junts", ha explicat l'alcalde a través del Twitter.

Segons les entitats, Trias s'ha compromès a pagar les necessitats socials dels barcelonins encara que no sigui competència de l'Ajuntament i ho hagi de reduir d'altres partides pressupostàries. Trias també els ha reconegut que el tercer sector social "és un factor de riquesa en el qual cal invertir més".

Les entitats han expressat la seva satisfacció per l'elaboració del Pla d'Inclusió Social i també han felicitat el consistori perquè el ple va donar suport a la iniciativa legislativa popular per modificar la legislació hipotecària i acabar amb els desnonaments.

El president de l'associació COCARMI, Francesc Pérez, ha agraït a l'alcalde la declaració institucional de l'Ajuntament a favor de l'ocupabilitat de les persones discapacitades, mentre que altres entitats han recordat a l'alcalde que els concursos públics de l'Ajuntament han de tenir en compte també factors socials i no únicament els de caràcter econòmic.

En aquest sentit, les entitats han recordat que el consistori contracta menys del 40% amb les entitats socials, mentre que l'alcalde s'ha compromès a contractar treballs amb els centres especials de treball de discapacitats per valor de 8 milions d'euros, segons ha informat l'associació DINCAT.

Les entitats també han expressat a l'Ajuntament la necessitat de locals i espais per al teixit associatiu de la ciutat.

Encara que la reunió s'ha celebrat a porta tancada durant més de dues hores, molts dels representants socials i fins i tot l'alcalde han anat explicant a través del Twitter els temes que s'anaven abordant, com drogodependència, desocupació, joventut, clàusules socials o l'IVA.

stats