BENESTAR
Societat 17/09/2014

Les entitats titllen d’insuficient el decret de pobresa energètica

Reclamen que s’actuï per evitar un hivern amb més llars vulnerables

3 min

BarcelonaUn 10,9% de les llars catalanes declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, el doble que a l’inici de la crisi. Més de la meitat del parc d’habitatges que hi ha l’Estat està construït sense criteris d’eficiència energètica i gairebé un 17% dels immobles presenten humitats, goteres o altres problemes derivats del mal aïllament. Són algunes de les xifres incloses en el dossier L’energia com a dret. Com afrontar la pobresa energètica, presentat ahir a l’Ateneu Barcelonès, en el marc del cicle de debats Catalunya Social, organitzat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, amb el suport del diari ARA. Les entitats socials van advertir que aquest hivern les xifres d’impacte de la pobresa energètica es poden agreujar si no s’actua. Des del 2007 s’ha triplicat el nombre de famílies que destinen més del 10% dels ingressos a pagar les factures d’energia. “El preu de l’energia fa que es converteixi en un privilegi”, va apuntar Joana Mundó, cap de projectes d’Ecoserveis, encarregada de presentar el dossier.

Les entitats van subratllar que el decret per combatre la pobresa energètica -aprovat pel Govern a finals del 2013-és insuficient. El decret inclou mesures per impedir els talls de subministrament de gas i electricitat a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica durant els mesos d’hivern, des del novembre fins al març. “És un decret millorable. I no sé si el Govern sap com ha funcionat, perquè no ha presentat l’informe al qual s’havia compromès”, va exposar Pablo Cotarelo, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica. “Les persones que atenem no s’han beneficiat del decret. Els criteris eren massa estrictes i el circuit per accedir-hi, molt complicat”, va afirmar Núria Salas, responsable de projectes de la Fundació ABD. Els ponents també van expressar dubtes sobre el funcionament de la Taula sobre la pobresa energètica, constituïda aquest estiu per la Generalitat.

Mesures preventives

La Taula del Tercer Sector va reclamar ahir al Govern que posi en marxa les mesures aprovades en el ple monogràfic sobre la pobresa del març: presentar, en el termini de tres mesos, un informe d’avaluació del decret dels talls de subministrament i elaborar de manera immediata un nou decret que ampliï el període d’aplicabilitat a tot l’any, simplifiqui els tràmits i estableixi ajuts per a les famílies que no arriben a l’1,5 de la renda de suficiència de Catalunya i no puguin fer front al deute. L’ARA va detallar dissabte que el Govern incomplia el termini de sis mesos de diverses resolucions aprovades en el ple de pobresa del Parlament.

La plataforma que agrupa les entitats socials va advertir en el debat que bona part de les mesures aplicades a Catalunya per afrontar la pobresa energètica són pal·liatives. Reclama que aquestes mesures es complementin amb d’altres de caràcter preventiu, sense deixar de banda les mesures de xoc, imprescindibles per l’increment del preu de l’energia. El document subratlla la necessitat d’aplicar millores en l’eficiència energètica i l’aïllament, promoure un ús racional de l’energia, evitar la contractació de serveis innecessaris i millorar la transparència del mercat energètic. Els ponents han alertat que l’opacitat del sector energètic és un dels entrebancs principals per facilitar l’estalvi de les famílies vulnerables. “És necessari posar en marxa mesures de xoc abans que arribi l’hivern, quan s’agreujarà la situació”, va raonar Toni Codina, director general de la Taula del Tercer Sector.

stats