Societat 05/03/2020

Núria Torres (SEM): "No estem desbordats. Atenem unes 1.000 trucades, però el servei no està col·lapsat"

Antoni Bassas entrevista la cap de l’Àrea d’Atenció No Presencial del 061 en ple degoteig de casos de coronavirus

G.g.g.
3 min

BarcelonaEl personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya és un dels col·lectius que més de prop segueix l'arribada de l'epidèmia del coronavirus al país, si bé fins al moment el departament de Salut només ha detectat 28 contagis sobre una població censada de set milions i mig d'habitants i una elevada xifra de població flotant. Antoni Bassas ha entrevistat aquest dijous la cap de l'Àrea d'Atenció No Presencial del 061 CatSalut Respon, la doctora Núria Torres, que és conscient de la incertesa que pot generar l'epidèmia arreu del món. També a casa nostra.

¿Els professionals d'aquesta unitat d'emergència noten més preocupació aquests dies que en d'altres episodis d'epidèmies, com la grip? "No estem desbordats: atenem unes 1.000 trucades relacionades amb el coronavirus, però el servei no està col·lapsat". Així de contundent respon Torres, que apunta que la majoria són consultes d'informació bàsica.

Les preguntes sobre el Covid-19, que la doctora matisa que les fan tant ciutadans com professionals sanitaris, han anat variant en funció de l'evolució del virus a Catalunya i a l'Estat. Quan el focus del brot es concentrava a la Xina, la doctora assenyala que les primeres peticions d'informació es feien des d'una postura "distant" i, fins i tot, anecdòtica. "Hem atès consultes del tipus: «He comprat unes sabates a internet i venen de la Xina, m'he de preocupar?»", exemplifica.

Ara, Torres indica que el gruix de les trucades que arriben a centraleta s'orienten principalment a resoldre dubtes sobre la simptomatologia del Covid-19 o les zones de risc de contagi. "Hi ha gent preocupada perquè ha tornat d'Itàlia fa menys de 14 dies, i el primer que els preguntem és si tenen tos, febre, mal a la gola o dificultats respiratòries. Si no en tenen, els recomanem fer vida normal", resol la cap de l'Àrea d'Atenció No Presencial del 061, i afegeix que la tasca del servei també és "tranquil·litzar" la població.

Als que sí que manifesten els símptomes, el SEM els fa una entrevista telefònica per determinar si poden ser sospitosos d'haver-se infectat en base a criteris epidemiològics –ha viatjat a les zones de risc o ha estat en contacte amb algú que hi hagi estat–. A partir d'aquest cribatge, l'Agència de Salut Pública, que és qui té l'última paraula, decideix si fer-los les proves de detecció o no.

"Podem tocar-nos i donar-nos la mà"

Refredats en patim tots, recorda la doctora Torres, i el protocol i les mesures d'actuació davant l'amenaça de propagació del nou coronavirus no són diferents a les que ja s'apliquen en una fase epidèmica de grip comuna. "No hi ha restriccions i tampoc no podem triar les distàncies respecte a altres persones en espais com el metro –explica–, però sí que podem extremar precaucions, de la mateixa manera que durant l'època de la grip: rentar-se les mans amb aigua i sabó, fer servir mocadors de paper d'un sol ús i cobrir-se la boca amb l'avantbraç quan estosseguem".

Torres va més enllà i aclareix que, ara per ara, res fa pensar que es puguin donar canvis radicals en els protocols, que puguin influir en la vida normal de la ciutadania. "Podem tocar-nos, donar-nos la mà, abraçar-nos, fer-nos petons… Tot això no és menys segur ara que fa dos mesos", afirma l'especialista.

"¿Exageren els ciutadans que van pel carrer amb les mascaretes posades?", ha preguntat Bassas. "Crec que sí", ha respost Torres. En aquest sentit, la doctora ha matisat que hi ha col·lectius que fa temps que les duen, com els asiàtics, i que potser no tenen res a veure amb la Covid-19. El cert és –apunta– que ara per ara no és necessari portar mascaretes, tret dels professionals sanitaris que han d'atendre pacients –com ja es fa de forma ordinària– i persones contagiades.

stats