Publicitat
Publicitat

Arriba un senyal a la Terra des de la sonda russa Fobos-Grunt, que ja es donava per perduda

Aquesta nau, que es dirigia a Mart, està encallada en l'òrbita de la Terra perquè té un motor trencat que no li permet sortir cap al planeta vermell

L'Agència Espacial Europea (ESA) assegura que ha entrat en contacte amb la sonda russa que s'havia enviat de missió a Mart. L'agència informa que la seva estació de seguiment a Perth, Austràlia, ha recollit un senyal de la sonda Fobos-Grunt, que és el nom d'aquest aparell. A hores d'ara, els enginyers russos estan treballant per mantenir les comunicacions amb la nau i no perdre-hi el contacte de nou.

Fobos-Grunt s'ha estancat en l'òrbita de la Terra des del seu llançament el 9 de novembre, incapaç d'encendre el motor que l'havia de portar a Mart. Ara per ara, després del contacte, hi ha la possibilitat que els controladors russos puguin establir quin és el problema amb la nau espacial i arreglar-lo.

Fobos-Grunt encara té un petit marge per iniciar el seu viatge a Mart abans que la creixent distància amb la Terra sigui massa gran. La sonda va ser construïda per aterrar a la lluna de Mart Phobos i recollir-hi mostres de roca per portar-les a la Terra.

La missió també destaca perquè la primera missió xinesa a Mart, Yinghuo-1, ha sigut llançada conjuntament amb aquest aparell espacial rus.

Més continguts de