Societat 20/06/2012

Un equip d'investigadors catalans crea el primer GPS per a invidents

El servei dóna informació de veu a l'usuari perquè agafi un autobús, baixi a la parada que toca i arribi fins al seu destí

Ara
2 min

BarcelonaUn equip d'investigadors de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat una aplicació de navegació basada en GPS per a mòbils amb sistema Android que facilita els desplaçaments per la ciutat. L'aplicació és útil per a persones amb algun tipus de discapacitat visual, auditiva o cognitiva, i guia pas a pas l'usuari per poder arribar al seu destí a peu o en autobús.

L'aplicació, anomenada OnTheBus, està basada en els principis del disseny universal i és, per tant, d'utilitat per a qualsevol usuari que es vulgui desplaçar amb facilitat, segons informen els seus impulsors. Actualment funciona a Barcelona, Madrid i Roma, i a curt termini està previst que arribi a Hèlsinki, València i Saragossa.

El servei ofereix un conjunt de rutes òptimes per arribar al destí. Un cop escollida una de les rutes, guia l'usuari des del lloc on es troba fins a la parada d'autobús més propera i l'informa del temps que queda fins que arribi el seu autobús. Un cop dins del vehicle, l'aplicació informa de les parades i avisa del moment en què s'ha de pitjar el botó per baixar. A continuació, guia l'usuari fins al lloc de destí. El sistema utilitza les tecnologies més recents per a dispositius mòbils, el GPS, la brúixola, l'acceleròmetre, el reconeixement i la generació de veu i la connexió 3G o wifi.

Els investigadors ja treballen per millorar l'aplicació amb d'altres mitjans de transport públic i de serveis bàsics com ara agafar taxis, localitzar farmàcies i centres d'assistència, utilitzar la realitat augmentada per localitzar semàfors i parades de transport públic o integrar-la amb xarxes socials.

Aquesta aplicació ha sigut desenvolupada pel Grup d'Aplicacions Biomèdiques i Tecnologies per a l'Autonomia Personal de la UAB que codirigeix el Dr. Jordi Roig de Zárate, del departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics.

stats