Salut
Societat 28/08/2019

Un error amb un protector estomacal per a nadons causa la 'síndrome del llop' a 17 bebès

L'Agència Espanyola del Medicament ja ha ordenat la retirada d'una vintena de lots defectuosos d'aquest fàrmac, indicat per al reflux gàstric

Ara
2 min
Un error amb un protector estomacal per a nadons causa la "síndrome del llop" a 17 bebès

BarcelonaEtiquetar i comercialitzar un protector estomacal per a nadons que, en realitat, contenia minoxidil, un fàrmac per pal·liar l'alopècia: aquest va ser l'error de l'empresa malaguenya FarmaQuímica Sur SL que ha provocat hipertricosi secundària, un creixement excessiu de pèl al cos especialment a la cara, en almenys 17 criatures de Cantàbria (10), Andalusia (4) i el País Valencià (3). Segons el ministeri de Sanitat, la majoria d'afectats són infants menors d'un any. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ja ha ordenat la retirada d'una vintena de lots defectuosos d'omeprazol per a nadons –indicat per al reflux gàstric.

Tots els nadons presentaven un augment de pèl al cos de forma generalitzada: primer a la cara i després a l'esquena i les cuixes. Amb tot, l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia, segons recull Efe, envia un missatge de tranquil·litat als pares dels infants amb hipertricosi secundària, i assegura que "el pèl començarà a caure tres mesos després d'interrompre el tractament" amb aquest fàrmac, elaborat pel laboratori indi Smilax Laboratoires Limited. "En dos o tres mesos més els haurà caigut tot, perquè el pèl és allà de forma accidental", explica la coordinadora del grup de tricologia, Cristina Serrano.

Els primers casos es van conèixer a finals de juliol, quan les famílies de quatre dels infants afectats a Cantàbria van denunciar que els havien administrat un fàrmac per a la regeneració capil·lar. La ministra de Sanitat en funcions, Maria Luisa Carcedo, ha destacat aquest dimecres que el minoxidil comercialitzat com a omeprazol està "limitat i retirat" i que, per tant, "no existeix cap possibilitat" que es produeixin més casos.

Segons l'experta, cap dels nadons afectats ha patit els efectes secundaris del minoxidil, que és un vasodilatador, com ara una baixada de tensió, retenció de líquids, taquicàrdia o danys als ronyons. De fet, els dermatòlegs han fet servir el fàrmac sempre en adults i de forma tòpica per al tractament de l'alopècia, però mai en infants.

stats