EDUCACIÓ
Societat 05/12/2019

L'escola concertada veu innecessari el nou decret d'admissions i anuncia que el recorrerà

Les famílies rebutgen totes les propostes d'Educació i urgeixen el Govern a millorar el finançament públic

Ara
2 min
Una aula de primària en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures (Fapel) i de la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC), representants de 500.000 famílies de l'escola concertada catalana, han carregat aquest dijous contra l'esborrany per portar a la pràctica el decret d'admissió d'alumnes. Les mesures comportaran canvis a l'hora de planificar l'oferta escolar i, segons va subratllar aquest dimecres el Govern, es basen en les recomanacions del Síndic de Greuges. L'escola concertada ha qualificat de "totalment innecessari" el decret i ha anunciat una "lluita jurídica i social" per aturar-lo.

En un comunicat, la Fapel i la CCAPAC han insistit que per lluitar contra la segregació escolar només caldria aplicar "correctament" els decrets vigents i millorar el finançament públic, i han subratllat que aquesta oposició no hauria de sorprendre a ningú, ja que es tracta d'arguments que ja "han estat defensant durant l'elaboració del Pacte contra la Segregació Escolar".

"Les propostes del Govern són pedaços per resoldre un problema greu que té moltes altres causes més enllà de l'escola i que no es volen afrontar", han criticat. Els representants de les federacions de la concertada han insistit que rebutgen "la totalitat del decret" i han acusat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, de voler-los imposar "de manera prepotent".

L'escola concertada ha fet una crida a tots els pares i mares a rebutjar l'esborrany del decret d'admissió d'alumnes per demanar "una negociació oberta i clara" per trobar solucions al problema de la segregació escolar. A més a més, les dues federacions han anunciat que recorreran la mesura: "Anunciem una lluita jurídica i social contra aquest atac frontal al dret i a la llibertat".

El canvi clau que preveu el nou decret d'admissió és que el departament pugui determinar tota l'oferta educativa anual de tots els centres, tant dels públics com dels concertats. Fins ara només podia programar les places a l'escola pública, perquè els concerts es renoven cada quatre anys, però a partir d'ara es podrà mirar gairebé grup per grup ofert per evitar la creació de centres gueto.

La Fapel i la CCAPAC, però, han qualificat aquesta proposta de "voluntat dirigista més pròpia de països totalitaris que d'una democràcia" i han defensat que totes les escoles sostingudes amb fons públics han estat sempre subjectes a les mateixes normes d'admissió d'alumnes.

stats