EDUCACIÓ
Societat 16/02/2011

Neix Somescola.cat, una plataforma unitària per defensar la immersió lingüística

Una quarentena d'entitats s'han unit per defensar l'escola en català i plantar cara a la sentència del Tribunal Suprem

Redacció
2 min
Somescola.cat agrupa més de quaranta entitats disposades a defensar el model d'escola català.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Encapçalada per Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, la FAPAC i la FAPAES i el centre UNESCO de Catalunya, una trentena d'entitats més s'han unit per tirar endavant la coordinadora Somescola.cat, que neix amb l'objectiu de defensar el model d'escola catalana i continuar millorant el model lingüístic del sistema educatiu català. Somescola.cat ja té lloc web des d'on donarà a conèixer la seva tasca i el manifest fundacional i intentarà aconseguir el màxim d'adhesions possibles, ja siguin del món educatiu i cultural, o de títol individual. Somescola.cat ha sorgit arran de les sentències del Tribunal Suprem que qüestionaven l'ús del català com a llengua vehicular a les escoles.

Amb l'esperit de proposta de la manifestació del 10 de juliol com a record, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha explicat que Somescola.cat és una continuació d'aquest esperit de proposta per a actuar i assegurar i millorar el sistema escolar català. Casals ha explicat que des de la coordinadora es farà el possible per 'evitar que ens distreguin amb reaccions i defenses' i ha defensat que 'hi farem front però continuarem avançant per defensar un model del quan n'estem molt orgullosos'.

Les darreres sentències del Tribunal Suprem que qüestionaven el paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya han estat l'excusa per poder tirar endavant aquesta coordinadora i unir forces per evitar qualsevol regressió en matèria lingüística a les escoles. La coordinadora Somescola.cat neix també, després d'una reunió entre les mateixes entitats, i el president del Govern, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el passat 25 de gener.

Somescola.cat comença amb un espai web on els internautes podran consultar el manifest, comprovar quines entitats i associacions s'hi ha adherit i adherir-s'hi també, tant pel que fa a les entitats socials i educatives, com a títol individual. La coordinadora també tindrà un interlocutor a la conselleria de Cultura per tal de poder pactar possibles accions per dur a terme. De moment, i a proposta de la Plataforma per la Llengua, s'està estudiant la possibilitat d'organitzar un acte festiu a favor de la llengua catalana, i que tingui dimensió col·lectiva i de país.

stats