Societat 09/05/2020

Baixen les morts diàries a l'Estat: 179 en les últimes 24 hores

Ja són 133.952 les persones que han superat la malaltia, segons dades del govern espanyol

Ara
3 min
El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón

BarcelonaEspanya torna a baixar de la barrera de les 200 defuncions diàries després de tres jornades consecutives per damunt: en les últimes 24 hores s'han registrat 179 víctimes mortals a tot l'Estat. Divendres se'n van notificar 229, dijous 213 i dimecres 244. Des del començament de la pandèmia, 26.478 persones han perdut la vida per covid-19, 5.500 de les quals corresponen a Catalunya. El Govern hi suma per la seva banda les morts en residències i domicilis, cosa que eleva el nombre a 11.050. La xifra de contagis a Espanya detectats també disminueix, tot i que ara es fan més tests. Aquest dissabte, el ministeri de Sanitat ha informat de 604 casos nous –divendres van ser 1.095–, que eleven la xifra total de positius fins a 223.578. Tots aquests casos són infeccions confirmades mitjançant una PCR, tal com especifica el govern espanyol en el seu balanç diari.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que hi ha 604 nous contagis, i ha assenyalat que "hi ha comunitats autònomes amb menys de 100 casos, amb transmissió residual". Pel que fa a la letalitat, Simón ha dit que aquesta setmana el nombre de defuncions (174) "s'ha mogut en un rang relativament baix comparat amb les setmanes prèvies, per sota dels 200 morts".

La dada positiva és que més de la meitat dels infectats confirmats ja han superat la malaltia. En un sol dia s'han donat 2.000 altes hospitalàries i, per tant, ja són 133.952 les persones recuperades del virus. Així, la corba de contagis manté el descens, si bé ho fa una mica més a poc a poc que durant el confinament total. Segons els experts, perquè d'una banda la pandèmia s'acosta al seu final després d'haver superat el pic màxim d'estrès i, d'una altra, perquè la mobilitat parcial ha alentit el ritme de la baixada.

També han ingressat menys persones per complicacions respiratòries als hospitals espanyols: 70 malalts han necessitat entrar a cures intensives (UCI) en les últimes 24 hores. La xifra de pacients que han requerit assistència per pneumònies greus o insuficiències respiratòries els últims dos mesos creix fins als 11.292, i quasi tots els nous ingressos s'haurien produït a la Comunitat de Madrid i a Catalunya, els dos focus més actius de covid-19 per mobilitat i densitat poblacional. En total, 122.265 contagiats han passat per un centre hospitalari, si bé no tots han necessitat quedar-s'hi.

Simón ha fet un repàs de l'impacte global del coronavirus i ha destacat que els Estats Units són el país on la malaltia progressa més. "Hi ha entre 25.000 i 30.000 nous casos diaris", ha subratllat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que ha afegit que el Brasil "és el segon país amb més casos, amb uns 145.000". Segons Simón, l'epidèmia "continua progressant a escala global", si bé "a l'Estat evoluciona favorablement, tot i que hi ha un risc important de rebrot".

Sobre l'evolució del coronavirus a les comunitats autònomes, Simón ha estat taxatiu en la importància de fer una valoració en conjunt. "Totes les comunitats autònomes han fet una feina excel·lent. No estem parlant d'una cursa, ni d'aprovar o suspendre. Contra l'epidèmia hi anem tots junts", ha dit. Simón també s'ha referit a les situacions concretes de Madrid i Barcelona, on el coronavirus ha tingut molt d'impacte en comparació amb la resta de l'estat espanyol: "Era esperable que a les poblacions més grans, amb sistemes de transport més massificats i més intercanvi de persones, l'epidèmia tingués un impacte enorme i es comportés de manera diferent de la resta del territori".

stats