El govern espanyol justifica la detenció del jove de Cadaqués apallissat acusant-lo de ser "violent"

Diu que va insultar els agents i que es va negar a identificar-se

El govern espanyol ha defensat en una resposta parlamentària escrita a la qual ha tingut accés Europa Press l'actuació de la Policia Nacional en la detenció del jove de Cadaqués i seguidor del Barça Rafel Martín, que va denunciar que havia estat apallissat pels agents en ser arrestat durant la final de Copa entre el Barça i el Reial Madrid, disputada a Mestalla. Segons, l'executiu de Mariano Rajoy, Martín va ser "violent".

La detenció es va produir el 16 d'abril a l'interior de l'estadi, on "la direcció general de la Policia va establir el corresponent dispositiu de seguretat, que tenia com a objectiu principal garantir la pacífica celebració del citat esdeveniment", comença explicant l'executiu sobre el succés.

"Durant el primer temps del partit, agents del Cos Nacional de Policia van observar que des de l'amfiteatre lateral del recinte esportiu, diversos aficionats llançaven objectes al camp de joc. Quan els funcionaris van exhortar els esmentats aficionats perquè abandonessin aquesta actitud, el després detingut va començar a insultar i a increpar els agents actuants", narra la resposta.

L'actitud violenta va començar, segons la mateixa versió, quan es va requerir al jove que s'identifiqués i "va reaccionar empenyent els agents, fet que va fer que altres funcionaris de la unitat d'intervenció policial [els antiavalots] actuessin per evitar la fugida, als quals [el jove] es va oposar violentament", s'afirma en la resposta parlamentària.

Puntades de peu i cops al cap

La resposta parlamentària està signada pel secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, que afirma que "la reacció [de Rafel Martín] va ser amb tanta agressivitat que es va requerir la intervenció de quatre agents per reduir-lo i introduir-lo al furgó policial, al mateix temps que el detingut continuava donant puntades de peu i cops de cap durant la seva conducció".

Referint-se a les lesions de la persona detinguda, que va ser traslladada a l'hospital La Fe de València, indica que segons l'informe mèdic el jove va ser "assistit per una 'tumefacció ull dret i dolor dorsolumbar esquerre', cap altra cosa, i sense que declarés o acusés en cap moment 'les circumstàncies en les quals ha passat l'agressió'". El jutjat d'instrucció competent va obrir diligències contra el noi i després el va deixar en llibertat provisional amb càrrecs.

El govern espanyol destaca que "a l'atestat policial instruït es constata que el detingut va signar la seva acta d'informació de drets a les 23.00 hores del 16 d'abril de 2014, i després va ser assistit per la seva lletrada a les 4.25 hores de l'endemà, és a dir 5 hores i 25 minuts més tard de la seva informació de drets".

Alhora s'indica que "durant la seva detenció, el detingut no va fer ús del seu dret a declarar, renunciant a la possibilitat de manifestar, en presència de la seva advocada, tots els extrems que tres dies més tard van aparèixer publicats en diversos diaris".

No va demanar l''habeas corpus'
"Durant la seva privació de llibertat, ni el mateix detingut, ni la resta de persones legitimades, van sol·licitar en cap moment la incoació d'un procediment d''habeas corpus', que li hauria permès la immediata posada a disposició judicial en caldre procedir a la valoració d'una suposada improcedència de la detenció practicada", afegeix.

Per aquesta raó, el text defensa l'actuació policial conclou que "els motius de la detenció no han estat altres que els que apareixen reflectits a l'atestat policial (resistència i desobediència)".

Aquesta és la resposta a una bateria de preguntes formulades pel diputat d'ICV, Joan Coscubiela, que es va interessar pel desenvolupament d'aquest cas.

Es fa ressò de la versió del detingut, segons el qual, quan es disposava a anar al lavabo i portant una bandera 'estelada' al coll, es va trobar amb vuit policies que li van bloquejar el pas i el van detenir sense motiu aparent mentre l'insultaven dient-li "català de merda".

La versió del jove
Segons les preguntes de Coscubiela, Rafel Martín explica que "va acabar amb un cop a l'ull, li van immobilitzar el cap amb el peu, va estar emmanillat durant cinc hores i va ser llançat al furgó policial cap per avall". La pregunta indica que "aquest ciutadà disposa d'un informe mèdic que acredita que les lesions que té han estat fruit d'una agressió. Té un hematoma a l'ull i cops a les lumbars".

Per aquesta raó, Coscubiela va preguntar si el ministeri ha iniciat alguna investigació interna respecte a la denúncia presentada pel detingut, que parla de vuit agents implicats. A més demanava al govern espanyol si veu "totalment encertada l'actuació dels vuit agents de la Policia Nacional en relació amb la detenció del ciutadà Rafel Martín".