Societat 05/08/2012

El govern espanyol amenaça d'il·legalitzar FACUA si manté les campanyes contra les retallades

L'Institut Nacional del Consum adverteix l'associació que li traurà la condició d'associació de consumidors i usuaris

Acn
2 min
Facua

BarcelonaL'organització d'associacions de consumidors i usuaris FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat les amenaces del govern espanyol de treure-li els drets legals com a associació de consumidors si no retira les campanyes impulsades en contra les retallades, principalment a la sanitat i l'educació públiques. A través d'una carta, la presidenta de l'Institut Nacional del Consum, Pilar Farjas, exigeix a FACUA que abandoni aquestes actuacions i campanyes perquè ''no tenen relació directa amb els fins que han de perseguir les associacions d'usuaris'' i els dóna un termini de 15 dies per complir el requeriment.

Des de FACUA es considera un ''atemptat a la democràcia i a la llibertat d'expressió''. A través d'una carta amb data 30 de juliol, el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat insta FACUA-Consumidors en Acció a retirar els campanyes de crítica per les retallades en sanitat i educació de la seva pàgina web, en què apareixen com a campanyes de consum, ja que considera que ''sobrepassen'' els fins que defineixen aquest tipus d'associacions, i s'acosten més ''a un altre tipus d'organitzacions socials''.

Des de l'Institut Nacional del Consum, asseguren que ''la lluita contra les retallades'' no té relació amb els fins legislats per organitzacions de consumidors, i per això considera que FACUA està incomplint la normativa i li exigeixen el ''cessament'' d'aquestes actuacions per continuar mantenint la condició d'associació d'usuaris i consumidors. Per això, l'organització ha denunciat ''amenaces'' a través del seu Twitter, i ho ha qualificat d'"un atemptat a la democràcia i a la llibertat d'expressió''. A més ha anunciat la convocatòria d'una junta directiva per al proper 13 d'agost per tal d'analitzar els advertiments.

L'INS requereix que l'organització retiri de la web aquestes campanyes, i s'abstingui en un futur de realitzar qualsevol actuació similar que no correspongui als fins definits de les associacions de consumidors i usuaris. Fixa un termini de 15 dies a partir de la recepció del document, i adverteix que l'incompliment implicarà ''la pèrdua de la condició d'associació de consumidors i usuaris'' i la seva ''exclusió'' del Registre Estatal d'Associacions de Consumidors i Usuaris.

En la carta, l'INS recorda que FACUA pot defensar els drets dels consumidors i usuaris dels serveis sanitaris, únicament si són oferts en el sector privat, i que en matèria d'educació ''no és admissible'' defensar els drets dels estudiants '' com a consumidors de productes d'ensenyament'' perquè són destinataris d'una prestació de servei pública que els facilitat l'administració pública. Segons l'INS, també s'escapa dels límits de les activitats de l'associació de consumidors la campanya que fa una crida a la ''vaga de consum''.

stats