Societat 01/04/2012

El govern espanyol impulsa una reforma per equiparar el vandalisme del carrer amb el terrorisme

Aquest canvi suposarà elevar les penes mínimes de presó a dos anys. Es pretén que els vàndals rebin el mateix tractament penal que la 'kale borroka'

Ara / Agències
2 min

BarcelonaEls ministeris d'Interior i Justícia estan impulsant conjuntament una reforma legal perquè el càstig per a aquells que participen en actes vandàlics sigui equiparat al terrorisme, cosa que suposarà elevar les penes mínimes de presó a dos anys i que els jutges puguin decretar presó preventiva quan ho creguin convenient.

Segons ha confirmat al diari 'La Vanguardia' el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, la principal mesura consistirà en el fet que els excessos dels antisistema comencin a rebre el tractament penal que durant anys s'ha atorgat al terrorisme del carrer de la 'kale borroka'. Els dos ministeris han estat treballant des de fa més d'un mes en una reforma del Codi Penal perquè les forces de seguretat puguin comptar amb instruments jurídics "més eficaços" en la lluita contra la guerrilla urbana o en fenòmens com la multireincidència.

Fernández Díaz ha indicat que "no es tracta de legislar a cop d'ocasió, sinó d'equiparar-nos a la legislació de països com França o el Regne Unit, que no tenen complexos a l'hora de preservar la pau pública des de la seva tradició democràtica". Pel ministre, "els antisistema actuen amb una agressivitat planificada, amb provocació, amb orgull de la transgressió, impunitat, anonimat i amb molta habilitat, i després es fan les víctimes. Tot això és el que ha provocat la mal entesa cultura de la permissivitat i tolerància".

Segons les últimes dades dels serveis policials d'Informació, el nombre estable de persones d'aquest moviment a Barcelona ha passat de 400 a més de 2.000 en un sol any, i destaca l'elevat nombre de joves estrangers. Fernández Díaz creu que Barcelona "no es pot convertir en la capital antisistema d'Europa" i adverteix que treballarà "perquè no ho sigui".

El projecte de canvi del Codi Penal haurà d'estar llest i aprovat pel consell de ministres abans de l'estiu per poder dotar de més suport en la seva feina agents policials, jutges i fiscals.

En declaracions a TV3, Fernández Díaz ha explicat que davant dels incidents com els del dia de la vaga general cal evitar que Barcelona sigui la capital mundial dels antisistema. Així mateix, ha subratllat que des del punt de vista de la imatge de la marca Barcelona, Catalunya o Espanya, "aquests fets estan fent "molt de mal i hi ha una gran alarma social", i ha insistit que no es poden continuar tolerant.

stats