Ciència
Societat 24/08/2011

Existeixen 8,7 milions d'espècies diferents, però el 90% encara no s'han descobert

Un estudi internacional dóna una resposta força precisa a una de les incògnites més grans de la biologia

Redacció
2 min

BarcelonaAl món hi viuen 8,74 milions d'espècies diferents. És la principal conclusió de l'estudi que publica la revista científica PLoS BiologyPLoS Biology i que ha elaborat un equip internacional de científics liderats pel colombià Camilo Mora (investigador de la universitat canadenca de Dalhousie i de la de Hawaii), que tot i així admeten un marge d'error d'1,3 milions d'espècies amunt o avall. Malgrat això, els investigadors han delimitat molt la xifra, ja que com ells mateixos destaquen, fins ara es parlava d'entre "tres i cent milions d'espècies".

L'estudi va encara una mica més enllà, i fa una hipòtesi sobre la distribució d'aquestes formes de vida. D'una banda, els investigadors creuen que 6,5 milions d'espècies (prop de tres quartes parts del total) viuen sobre la terra, mentre que 2,1 milions són marines. Això voldria dir que "un 86% de les espècies que existeixen sobre la terra i un 91% de les que viuen al mar encara no han estat descrites", perquè no es coneixen.

A més, els autors de l'estudi també expliquen com es divideixen aquestes formes de vida entre els diversos regnes biològics. Així, la gran majoria (7,77 milions, dels quals només se'n coneixen uns 950.000) són animals, mentre que de plantes només n'hi hauria 298.000 (la majoria, 215.000, ja catalogades). De fongs n'hi hauria 611.000 espècies diferents (de les quals se n'han descrit 43.000), mentre que la resta (unes 75.000 espècies) es repartirien entre els protozous, bacteris i altres microorganismes.

Per arribar a aquestes conclusions, els autors de l'estudi expliquen que han observat que la classificació taxonòmica utilitzada per classificar les espècies en diferents nivells en funció de les seves característiques segueix "un patró consistent i predictible a partir del qual es pot estimar el nombre total d'espècies que formen cada grup taxonòmic".

Segons els autors de l'estudi, el fet de saber de forma més o menys precisa quantes espècies existeixen és especialment important en un moment en què els índexs d'extinció són més elevats de l'habitual, fet que pot provocar que moltes espècies "s'extingeixin fins i tot abans que que sabéssim que existien". Per això, diuen, "taxes elevades de pèrdua de biodiversitat suposen un incentiu urgent per incrementar el nostre coneixement de les espècies que queden sobre la Terra".

Malgrat tot, els científics són conscients que la tasca que queda per fer és immensa, i també l'han quantificat. Segons els seus càlculs, arribar a identificar, descriure i catalogar totes les espècies que hi ha al món suposaria 1.200 anys de feina per part d'uns 303.000 taxonomistes, amb un cost aproximat de 364.000 milions de dòlars.

stats