Societat 16/02/2012

Philip Campbell: "El que està fent el govern espanyol amb la ciència és preocupant"

Vicenç Moliné
3 min
"El que està fent el govern espanyol amb la ciència és preocupant"

Nascuda ara fa 143 anys, Nature és la revista científica més citada entre investigadors. El seu editor en cap, Philip Campbell, ha estat a Barcelona per assistir a unes jornades sobre recerca i innovació al CosmoCaixa.

Com ha de ser un estudi per aparèixer a la seva revista?

El més important és que sigui extremadament innovador i transcendent. Si per exemple descriu part del funcionament d'un cèl·lula, els seus resultats han de suposar grans canvis en com entenem el funcionament de la cèl·lula en general. D'altra banda, també pot tenir cabuda si el descobriment té grans implicacions en qüestions polítiques, com per exemple temes importants de salut pública o agricultura. El que no ens motiva gens és l'impacte mediàtic. Hem rebutjat estudis que han acabat ocupant grans titulars però que el seu interès científic no era prou important.

Precisament, fa un mes van aturar la publicació d'un estudi sobre una variant del virus de la grip molt perillosa per als humans. Els hi va recomanar el govern dels EUA. És censura?

Encara no sabem com acabarà el cas però no ha de ser necessàriament censura. Fa 10 anys, juntament amb altres publicacions, vam posar en marxa un protocol per quan rebem un article sobre una malaltia infecciosa que ens permet comprendre-la millor però que alhora permet utilitzar-la com una arma. Estem estudiant l'article a fons i decidirem què publiquem.

Qui participa en aquestes discussions i què es té en compte?

En aquests casos s'han de posar en una balança els beneficis i els perills i això és el que estem avaluant, no només des d'un punt de vista científic sinó també amb l'assessorament d'experts en seguretat. No crec que es tracti de censura, és una qüestió de responsabilitat. Personalment, com a editor, no m'agradaria assumir la responsabilitat d'entregar a terroristes les claus per crear una arma com podria ser aquest virus.

Com veu la recerca a Espanya? Què li semblen les retallades?

El que està fent el govern espanyol és realment preocupant. No en conec els detalls però els senyals que m'arriben són de falta de visió de futur per part del govern, que actua a molt curt termini. Altres països veuen la ciència com a part del futur i, per tant, la preserven.

Molts investigadors estan marxant i n'hi ha pocs que tornin. Com es pot aconseguir?

Només cal retenir els millors. Invertir, crear l'ambient perquè puguin treballar a gust. No cal fer inversions massives perquè es quedin tots. Si es queden els més bons, tenen tot el suport que necessiten i fan treballs importants, ells mateixos atrauran als seus companys més bons, d'aquí o d'altres llocs.

Un dels grans reptes científics és trobar vida en altres planetes. Ho veurem publicat aviat?

S'estan trobant molts planetes que en teoria reuneixen les condicions perquè s'hi hagi desenvolupat vida. Ara ens falta una nova generació de tecnologia per analitzar l'atmosfera d'aquell planeta i veure si hi ha senyals de vida. No sé quan la tindrem però fa 10 anys ni ens imaginàvem que podríem fer el que ja hem fet fins avui. Espero veure-ho amb els meus propis ulls!

Tornant a la Terra, què significaria trobar el famós bosó de Higgs?

Seria un gran alleujament. El model actual de la física de partícules ha estat molt útil fins ara. L'existència d'aquesta partícula el confirmaria. D'aquí un any tindrem els resultats dels experiments que l'haurien de trobar i sabrem si existeix o no. Si el trobem, com m'imagino que passarà, s'obrirà tot un món per explorar en la física de partícules i, si no, hauríem de replantejar-nos tot el que hem fet fins ara en aquesta matèria. De fet, això seria molt emocionant!

Què en pensa del sobrenom que se li dóna, la partícula de Déu ?

Crec que és un error. Algú el va anomenar així en un llibre i no ho comparteixo gens. De fet, aquesta partícula no té res d'especial a part que costa detectar-la. Ni té misteris ni propietats especials ni res. És un error barrejar ciència i religió així.

Quin és el descobriment que més l'ha meravellat dels últims anys?

Com a astrofísic, em va encantar el descobriment dels primers planetes habitables fora del sistema solar. Ja com a editor en cap, el meu descobriment preferit és l'ovella Dolly, el primer mamífer clonat. Va ser molt emocionant per tots els debats ètics i morals que va obrir. De fet, crec que encara no s'han tancat.

stats