Societat 22/05/2021

L'estafa de les festes salvatges

Els Mossos investiguen el lloguer de masies per organitzar macrofestes clandestines que acaben amb greus destrosses i deutes

Esther Mirall
2 min
Destrosses a Mas Corbella després d'una macrofesta il·legal i clandestina

TarragonaLa suposada família benestant que havia llogat tota una setmana la casa rural Mas Corbella va resultar ser una horda de més de cent joves descontrolats que van participar en una festa clandestina. Els danys, entre mobles llençats per les finestres, vidres trencats, portes arrencades i marbres esbotzats, pugen a uns 5.000 euros. Ho calcula Lluís Corbella, amo d'aquesta casa rural als peus de les protegides muntanyes de Prades, al terme d'Alcover (Alt Camp). Explica el seu cas quan tot just ha acabat de recollir les deixalles -gràcies als molts veïns que l'han ajudat n'ha tret un camió sencer- i ha deixat la casa arreglada una altra vegada.

Una dona amb accent francès va llogar Mas Corbella i amb l'excusa que les transferències internacionals triguen, va convèncer l'amo per entrar-hi sense avançar-li els diners. Corbella creu que després la dona va rellogar la casa als organitzadors de la festa. La defineix com "una mestra de l'engany", però mai no li ha vist la cara perquè les claus les va recollir un fals familiar seu. Per postres, la falsa llogatera manté el mateix número de mòbil i Corbella explica que "se'n riu" d'ell "amb total impunitat". A ell, però, ningú no li ha pagat ni tan sols els 5.000 euros del lloguer de la casa, així que la festa, per a ell, suma un forat de 10.000 euros. Els joves, alguns dels quals van robar el televisor i altres electrodomèstics, sí que estaven disposats a gastar: l'entrada a la festa, polsereta inclosa, arribava a costar 400 euros.

Els fets estan denunciats als Mossos d'Esquadra, que van poder identificar una trentena de persones d'entre els que, quan els van veure, van intentar fugir muntanya amunt, quatre cotxes immobilitzats per conductors beguts i onze joves que reivindicaven el seu dret a quedar-se a la casa perquè havien pagat l'entrada a la festa. Hi ha diligències obertes per suplantació d'identitat, lloguer fraudulent, danys, tinença de drogues, conducció sota l'efecte de les drogues i l'alcohol i per vulnerar les restriccions de la pandèmia. La festa va convocar més d'un centenar de joves arribats amb cotxes d'alta gamma que van alertar els veïns.

Accés a l'entrada de la masia, després d'arreglar les destrosses.

Precedents investigats

El cas ha destapat que els Mossos ja investigaven estafes semblants en cases rurals de Banyoles, Solsona, Premià de Mar i Vilanova i la Geltrú. Una de les línies d'investigació és que les festes no estiguin ni connectades, tot i que és probable que alguns assistents hagin anat a totes. Més que una estructura organitzada, hi ha qui sap aprofitar com sigui l'oferta i la demanda de festes via grups de missatgeria i per internet, explica el cap de la unitat de control de proximitat i d'atenció al ciutadà, Guillem Goset.

Per enredar els propietaris, els organitzadors de les festes utilitzen falses identitats estrangeres, per explotar, entre d'altres, les dificultats de l’idioma i la lentitud a l'hora de fer efectiva qualsevol transferència bancària. Goset recomana a les cases rurals que procurin adherir-se a una federació per tenir més eines de protecció, així com fer-se una bona assegurança. I afegeix que sobretot cal comprovar bé les reserves aparentment molt bones, perquè els falsos llogaters saben jugar la il·lusió que fa rebre un bon client després de les estretors de la pandèmia.

stats