Aeroports
Societat 16/01/2011

S'acaba l'estat d'alarma per la crisi dels controladors

La militarització de l'espai aeri ha acabat 43 dies després del caos aeroportuari

Agències
1 min

BarcelonaL'estat d'alarma declarat pel govern central el passat 4 de desembre pel conflicte laboral amb els controladors ha finalitzat a les 24 hores del dissabte, coincidint amb la publicació del Reial Decret que desmilitaritza el control del trànsit aeri. Així, els militars s'han retirat de les torres i dependències de control a aquesta mateixa hora i l'entitat pública AENA ha recuperat íntegrament el control dels vols.

L'executiu havia declarat l'estat d'alarma el dia 4 de desembre per fer front al caos generat per l'onada de baixes massives dels controladors, que va obligar a tancar tot l'espai aeri espanyol durant 24 hores. Tot i que en un principi l'estat d'alarma s'havia declarat per un màxim de 15 dies, el govern va obtenir posteriorment el vist-i-palu del Congrés dels Diputats per prorrogar-lo fins al 15 de gener, de manera que es garantís la normalitat del trànsit aeri durant totes les festes de Nadal.

Aquesta ha estat la primera ocasió que s'ha declarat l'estat d'alarma des de la implantació de la democràcia a l'estat. La situació d'excepció obligava els controladors a fer cas de les ordres directes de l'autoritat competent, i establia que l'incompliment o la resistència serien sancionats d'acord amb les lleis.

stats