Societat 21/06/2012

Com serà l'estiu?

Analitzem què diuen els diferents models de pronòstic de tendències sobre com serà l'estació en què la majoria farem vacances

Miquel Bernis
2 min
Els últims pronòstics de la NOAA apunten cap a un agost atípic a la península

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Ningú té el secret per saber amb exactitud com serà l'estiu, però hi ha dos grans models de pronòstic que intenten entreveure la tendència de cara als pròxims mesos: són el del Centre Europeu de Predicció (ECM, en anglès) i el de la l'agència nord-americana NOAA.

L'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) difon els pronòstics del primer, tot i que enguany ha evitat mullar-se gaire. Segons el delegat de l'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, l'estiu serà “més calorós del normal” a la Península. Un pronòstic sense matisos, ni sobre quin mes pot ser més calorós que un altre, ni sobre quines regions tenen més risc que altres de tenir un estiu de calor forta. Segons Conesa, la definició d'aquests models a gran escala no permet donar més detalls. Pel que fa a precipitacions, l'estiu seria normal.

Si fem un cop d'ull als mapes de la NOAA, podrem extreure'n més conclusions. Els pronòstics de l'agència nord-americana sí que fan diferències clares entre mesos. El juliol l'esperen normal, o fins i tot amb certes possibilitats que sigui més calorós del que estem acostumats. En canvi, a l'agost, en les últimes sortides del model s'hi detecten anomalies cap a l'altre sentit: és a dir, segons la NOAA, hi ha força possibilitats que l'agost sigui més plujós del normal a bona part de la Península, i aquesta anomalia seria marcada al nord. Cal dir que aquesta tendència no s'havia observat en les actualitzacions de les últimes setmanes, i que ha aparegut ara per primer cop. L'anomalia no seria tan clara pel que fa a les temperatures, que s'esperen en general força normals per a l'època. El setembre seria més normal, però encara amb una lleugera tendència a rebre més precipitacions del que caldria esperar.

Cal tenir en compte que es tracta de pronòstics molt generals que intenten intuir les grans línies de la circulació atmosfèrica. Per posar-los en context de forma ràpida és bo recordar que l'any passat el model americà va encertar que ens esperava un juliol plujós i molt fresc, però en canvi va fallar sobre l'agost. El model europeu, en canvi, va encertar més el pronòstic de l'agost, però va fallar molt el juliol.

A curt termini l'estiu començarà amb sol i calor. Els pròxims dies no hi haurà canvis importants de temps i arribarem a Sant Joan amb cel clar i sense risc de pluja. Avui les temperatures fregaran els 30 graus a la costa i s'acostaran als 35 a l'interior. La calor afluixarà una mica demà i dissabte, però en general els pròxims 5 o 6 dies seran de ple estiu.

stats