Societat 08/05/2018

Un primer estudi municipal descarta un risc de mortalitat més alt entre els veïns de la incineradora del Fòrum

L'Agència de Salut Pública de Barcelona no detecta un vincle entre el risc de mort per càncer i la proximitat a la instal·lació

Elena Freixa
3 min
La xemeneia de la planta incineradora de Tersa a Sant Adrià de Besòs

BarcelonaL'activitat de la incineradora de residus del Fòrum ha posat en peu de guerra veïns de la zona, que ja han presentat una denúncia a la fiscalia assenyalant que l'emissió de dioxines i furans de la instal·lació pot disparar el risc de contraure malalties com ara càncers a les persones que hi viuen més a prop. Les conclusions d'un primer estudi presentat aquest dimarts per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), però, contradiuen aquesta alarma i no detecten que els veïns de la zona del Fòrum tinguin un risc de mortalitat més alt que la mitjana de la ciutat per malalties que es puguin vincular a l'exposició a dioxines.

[Fes clic aquí per consultar l'estudi de l'ASPB sobre el risc de mortalitat associat a la proximitat a la incineradora del Fòrum]

El treball ha consistit a fer una radiografia detallada de les morts de residents a Barcelona entre els anys 1991 i 2015, i analitzar si el risc relatiu de contraure malalties com tumors, tot tipus de càncers, leucèmia o malalties del sistema circulatori escalava en les zones de la ciutat més properes a la planta incineradora. "El resultat és que no trobem cap associació de risc significativa", ha insistit la presidenta de l'ASPB i comissionada de Salut de l'Ajuntament, Gemma Tarafa. "Com a màxims referents de salut pública a la ciutat, podem estar tranquils amb el resultat de l'estudi. Els seus resultats són molt ferms, després d'analitzar un nombre de població alt en un període de temps ampli", ha afegit.

L'estudi és només una primera part per complir amb el compromís que es va adquirir amb els veïns davant l'alarma ciutadana i les denúncies de la plataforma Airenet. D'una banda, les dades analitzades només corresponen a Barcelona ciutat perquè l'ASPB espera que la Generalitat li faciliti informació per poder replicar el mateix estudi amb la mortalitat a Sant Adrià de Besòs, on està situada la planta en funcionament i on també esperen aquests resultats.

A més, encara persisteixen interrogants que tenen a veure amb la quantitat de dioxines que es concentren a la zona propera al Fòrum i quin origen tenen. Això serà objecte d'un segon estudi que començarà properament amb la recollida de dades a la zona durant tres mesos consecutius per tal d'establir els nivells reals de dioxines i furans als quals estan exposats els veïns. Es calcularan no només les emissions contaminats que surten de les xemeneies de la planta de l'empresa Tersa, sinó també de les dioxines que provenen del trànsit i d'altres fonts i s'acumulen a la zona.

Les conclusions del primer estudi, que descarten l'augment de la mortalitat, fan que l'Agència de Salut Pública encari la segona anàlisi amb "més tranquil·litat" perquè no cal adoptar mesures d'urgència, segons ha dit Tarafa.

Els veïns en desconfien

La Coordinadora Veïnal Metropolitana Airenet, formada per 20 entitats, no han sortit convençuts amb els resultats del primer estudi de l'Agència de Salut Pública i han assegurat que els resultats no contradiuen el que ells defensen sobre "l'elevat risc" que comporten les dioxines i furans que desprèn la instal·lació. El treball reconeix que no pot establir una causa-efecte entre les morts i les emissions. "Ja esperàvem aquest resultat per tranquil·litzar la població dels riscos, però en desconfiem", ha dit el portaveu de la plataforma Enric Navarro.

En un to sarcàstic ha afegit que, a la vista que el risc no és superior a la zona pròxima a la incineradora, potser la bona interpretació és dir que el problema és més global: "Si de cas, el que podem dir amb els resultats actuals és que el problema ja no és només per als veïns del Fòrum sinó per a tots els de Barcelona".

Navarro ha defensat que el segon estudi, el que ha de mesurar les dioxines i de quina font provenen, aportarà dades més fidels a la realitat d'aquesta zona que no només engloba Barcelona, sinó també Sant Adrià de Besòs i Badalona, on ha lamentat que no s'estigui plantejant la instal·lació de cap punt per mesurar les dioxines. "El segon estudi serà més rigorós, perquè sabrem la contribució real que fa la planta a la contaminació perquè els aparells són capaços de discriminar l'origen de les emissions depenent de la direcció del vent", ha explicat.

En total, l'Ajuntament de Barcelona instal·larà set aparells per mesurar les dioxines a la zona de Barcelona-Fòrum i Sant Adrià. A petició dels veïns, assegura Airenet, s'ha compromès a un vuitè punt de control que s'ubicarà dins mateix de la instal·lació de la incineradora de Tersa.

L'estudi de l'Agència de Salut Pública
stats