EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 19/05/2012

Els estudiants de la FP superior pagaran 360 euros per curs

La formació professional (FP) de grau superior deixa de ser gratuïta. El curs vinent els alumnes de primer pagaran 360 euros. Amb la nova taxa el Govern recaptarà enguany 15,7 milions d'euros.

Sònia Sánchez
2 min
Alumnes com aquests, de l'Institut Bonanova de Barcelona, hauran de pagar 360 euros per matricular-se als cicles de grau superior.

BARCELONA.El departament d'Ensenyament va concretar ahir el preu de la FP de grau superior. Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés dimarts que aquests cicles formatius deixen de ser gratuïts per contribuir a reduir el dèficit del Govern, ahir es va saber que els estudiants hauran de pagar 360 euros per curs. "És l'equivalent a una tarifa plana d'iPhone com la que paguen molts d'aquests alumnes", va apuntar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per argumentar que es tracta d'una "quota modesta i manejable". Amb aquesta nova taxa, que forma part del pla d'ajust que preveu ingressar 1.615 milions d'euros i que dijous va rebre el vistiplau de l'executiu espanyol, el Govern recaptarà 15,78 milions si s'omplen totes les places ofertades d'aquests cicles per al curs que ve.

Els alumnes que aquest setembre comencen el seu segon any i que, per tant, van iniciar el cicle de FP l'any passat, quan encara era gratuït, només en pagaran la meitat: 180 euros. Però a partir del 2013 el preu serà el mateix per a tots.

"Molt diferent" de la universitat

Tot i que l'analogia amb la universitat -també és educació superior- va permetre al Govern justificar el cobrament d'una quota per aquests cicles de FP, la conselleria no ha fet servir els mateixos barems de l'àmbit universitari (on a partir del curs que ve els estudiants pagaran el 25% del cost de la seva plaça, és a dir, al voltant d'uns 2.000 euros). "Els perfils són molt diferents. A la universitat els estudiants paguen el cost de la docència i la recerca, mentre que a la FP hi ha docència i empresa", va apuntar la consellera. Rigau va assegurar que el Govern no té cap intenció d'acabar equiparant el preu de la FP superior amb el de la universitat.

Amb tot, sindicats de l'ensenyament, com CCOO, van criticar la mesura i van qualificar de "greu irresponsabilitat que s'encareixi l'accés a la FP quan Catalunya té la pitjor taxa d'atur juvenil de la història". Aquesta taxa és superior al 45%.

La consellera Rigau va anunciar ajuts econòmics "per als estudiants que no puguin pagar la nova taxa". El departament d'Ensenyament i la junta de directors decidiran si aquests ajuts s'ofereixen "com a rebaixes i exempcions de matrícula o bé amb una bossa de beques", va detallar Rigau. Alhora, va explicar que els pocs centres concertats que ofereixen FP superior cobren ara 180 euros i que el govern espanyol prepara una normativa per elevar aquesta xifra. "I, si no, ho aprovarem a Catalunya, però mai es pagarà més en un centre públic que en un de concertat", va sentenciar Rigau.

Per al curs 2012-13 el departament d'Ensenyament ha incrementat en 4.688 places l'oferta total d'estudis postobligatoris públics. En total s'ofereixen 205.930 places: batxillerat (80.885), FP de grau mitjà (59.880) i superior (51.885), programes de qualificació professional inicial (3.575), ensenyaments esportius de grau mitjà (2.595) i superior (420 places, que ara ja cobren taxes) i estudis artístics de grau mitjà (1.365) i superior (5.325 places, per a les quals s'aplicarà la mateixa quota de la FP superior, de 360 euros).

Amb aquesta oferta pública es cobreix el 92,7% de la població catalana de 16 a 18 anys (el curs 2010-11 es cobria el 83,4%). No obstant, el nombre d'alumnes de més de 25 anys ha crescut molt en aquests cursos, sobretot a la FP.

stats