Societat 03/02/2016

Un 10% de les estudiants de la UB han patit violència de gènere algun cop a la vida

La universitat crea un servei per atendre l'alumnat en situacions de violència masclista i revela les dades d'un estudi

Arnau Garcia
2 min
La UB impulsarà diversos tallers, a partir del mes de març

BarcelonaLa Universitat de Barcelona i l'associació Connexus han posat en marxa un nou servei per atendre tot l'alumnat de la facultat que es trobi en una situació de violència masclista. A més, destaquen que un 10% de les persones matriculades han viscut algun episodi d'aquest tipus, arran d'una investigació en què han participat 1.700 persones.

Segons explica la universitat, serà un servei gratuït i confidencial que oferirà un espai "d'informació, assessorament i atenció psicològica de proximitat", tant a noies estudiants que hagin estat o siguin víctimes com a nois que tinguin actituds d'aquest tipus que vulguin eradicar.

D'aquesta manera, la UB es converteix en la primera universitat catalana que implementa el Programa per a les universitats contra la violència masclista (PUC). Aquest projecte ha estat desenvolupat per Connexus, i compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones i l'Obra Social La Caixa. A partir del mes de març s'iniciarà una ronda de tallers a les diferents facultats de la UB per difondre aquest servei al gruix de l'alumnat, així com la resta de programes en matèria d'igualtat que impulsa la universitat.

Segons recull Europa Press, la delegada del rector per a la Igualtat de Gènere de la UB, Trinidad Donoso, afirma que "les universitats són un reflex de la societat" i ho exemplifica amb el fet que "un 10% de les estudiants de la UB han sofert violència de gènere durant la seva vida", segons un estudi que estan a punt de fer públic. Conclou que, davant aquesta situació, la universitat ha de ser capaç de "vetllar pels seus estudiants, especialment els més vulnerables".

La violència de gènere en joves

Un estudi de la Creu Roja ja avançava que els joves són el col·lectiu que més tolerància té a algunes formes de discriminació de gènere. Mentre que el rebuig a la violència física i verbal era pràcticament unànime, amb un 97% i un 93% respectivament, un terç dels joves consideraven acceptable o inevitable en algunes circumstàncies controlar els horaris de la parella, impedir que vegi la seva família o amistats, no permetre que treballi o estudiï o dir-li coses que pot o no pot fer.

A més, segons un estudi de l'Institut Reina Sofia, un 80% dels joves d'entre 14 i 19 anys en coneixen algun cas, i coincideix amb l'estudi de la Creu Roja que les accions que més presencien estan relacionades amb l'anomenada violència "de control". Els casos més freqüents són controlar la vestimenta i les companyies de les parelles, amb qui poden anar o revisar-los les converses del mòbil.

stats