Societat 24/05/2019

Uns 200 estudiants es manifesten a Barcelona contra el canvi climàtic

Els joves se sumen a la protesta mundial per exigir als polítics mesures urgents en matèria de medi ambient

Clara López
2 min
Els estudiants han anat de plaça Universitat fins a plaça Sant Jaume sota la pluja

BarcelonaEls mateixos motius que fa dos mesos i la sensació que encara queda molt per fer, han fet que més de 200 persones, la majoria estudiants, hagin tornat a sortit al carrer aquest divendres, a Barcelona, per exigir als líders polítics mesures per fer front a l'emergència climàtica. Aquesta és la segona manifestació estudiantil que se celebra a tot el món i està convocada pel moviment Fridays for Future, fundat per la jove sueca Greta Thunberg. La marxa, que també ha tingut lloc a altres ciutats catalanes com Girona, Lleida o Tarragona, ha transcorregut entre la plaça Universitat i la plaça Sant Jaume, on els estudiants han llegit un manifest.

Entonant la seva pròpia adaptació del conegut ‘Bella Ciao’, les consignes dels manifestants han tingut com a principal objectiu les administracions i els partits polítics, però, a dos dies de les eleccions municipals i europees, els joves també han volgut dirigir-se a la ciutadania. “Votis qui votis, vota el planeta” o “Amb el meu vot aposto pel món” han sigut alguns dels lemes de les múltiples pancartes que s’han pogut llegir al llarg de les gairebé dues hores de manifestació.

“El nostre objectiu actual a dos dies de les eleccions és tenir incidència en la ciutadania per tal que voti partits polítics que tinguin aquestes mesures en els seus programes”, ha explicat Guillermo Chirino, portaveu del moviment a Barcelona i estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona. Chirino, que ha celebrat el ressò que ha tingut el moviment des de les protestes del 15 de març, ha subratllat que la convocatòria d'aquest divendres és "perquè encara queda molt per fer". "Sabem que el que hem fet fins ara és sistemàticament insuficient", explica el jove de 23 anys, i afegeix: "No podem quedar-nos de braços plegats".

Mesures buides

Aquesta segona convocatòria ha tingut lloc dues setmanes després que l'executiu català declarés l'estat d'emergència climàtica, un gest que per als joves és "insuficient" si no es comença a aplicar la llei pel clima aprovada el 2017. "L'únic que s'ha fet des de les institucions catalanes és una declaració d'intencions, és a dir, res", apunta el portaveu del moviment. "El que nosaltres exigim precisament és que es vinculi aquest estat d'emergència a mesures concretes", afegeix.

La instal·lació d'un peatge urbà, la reducció de l'ús dels vehicles o l'aturada de projectes "contaminants", com l'ampliació del port de Barcelona i la de l'aeroport del Prat, són algunes de les accions a escala local que proposen des del moviment per pal·liar l'escalfament global. "Cal pensar globalment per actuar localment", assegura Chirino, que alhora apunta a la responsabilitat ciutadania per fer front a la situació actual: "La ciutadania està cansada de la política de gestos i paraules. Hem de mobilitzar-nos per aconseguir que ens facin cas".

stats