Societat 26/04/2018

Un miler d'estudiants es manifesten contra les taxes universitàries i el 155

La marxa cap a la plaça Catalunya és tranquil·la

Gemma Garrido Granger / Agències
3 min
Un miler d'estudiants es manifesten en contra de les taxes universitàries i del 155

BarcelonaAl voltant d'un miler d'estudiants universitaris i de secundària es manifesten pel centre de Barcelona per reclamar una rebaixa del 30% de les taxes universitàries i la retirada de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. La manifestació, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), majoritari en l'ensenyament universitari, i pel Sindicat d'Estudiants (SE), amb àmplia representació a l'ensenyament secundari, ha arrencat poc després de les dotze del migdia de la plaça Universitat, encapçalada per una pancarta amb el lema "Defensem la pública, defensem el poble català".

Un miler d'estudiants es manifesten en contra de les taxes universitàries i del 155

La marxa cap a plaça Catalunya és tranquil·la: els estudiants barregen càntics a favor de l'escola i la universitat pública i consignes contra l'empresonament dels polítics catalans i a favor de la independència. "Els carrers seran sempre nostres" i "Universitat pública sí, privada no" són algunes de les consignes que estan cridant contra la LOMCE, les taxes públiques i la situació política a Catalunya.

La portaveu del SEPC, Mercè Terés, ha explicat: "Els estudiants tornem a prendre els carrers –en una jornada de vaga en universitats i instituts de secundària– per defensar l'educació pública i la República Catalana".

La Violeta, estudiant de l'Escola Súnion, explica que ha anat a classe al matí però farà vaga la resta del dia per defensar els drets dels estudiants "de la retallada que està patint l'escola catalana". "Estem pagant una milionada i el sistema de beques és força dolent", explica Víctor Domínguez, estudiant de tercer de publicitat a la UPF, que creu que aquesta paralització de la universitat pot ajudar a fer veure que hi ha problemes i que s'han de solucionar.

Els estudiants de secundària i universitaris catalans estan cridats avui a una jornada de vaga per reclamar, entre altres reivindicacions, la rebaixa en un 30% de les taxes universitàries. Els sindicats d'estudiants demanen que, en les carreres de tres anys, el cost del primer any de màster s'equipari al d'un any de carrera, de manera que seria més econòmic. També reclamen la llibertat dels presos independentistes i la retirada de l'article 155, i denuncien les agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

La secretària general del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, ha explicat que la vaga "pivota sobre la repressió que el govern del PP està exercint a Catalunya i que es tradueix en pitjors condicions per als estudiants i en retallades de llibertats, com evidencia que hi hagi presos polítics". A principis d'abril, el Sindicat d'Estudiants i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) van convocar per al 26 d'abril una jornada de vaga general estudiantil i manifestacions a la mateixa hora a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa i València per reclamar "la llibertat dels presos polítics i assenyalar els responsables del 155".

Accessos bloquejats a la UPF i la UAB

Així, aquest matí el campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha despertat bloquejat per segon dia consecutiu. Més de 200 estudiants han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres, i al matí s'han repartit per diferents punts del recinte per bloquejar amb barricades els accessos viaris i ferroviaris.

La portaveu de la Coordinadora d'Assemblees de Facultat de la UAB, Mariona Motjé, ha explicat que l'objectiu de la protesta d'aquest dijous és donar veu a unes demandes "justes i necessàries", i ha lamentat que hi hagi una part de joves catalans que no poden accedir a estudis universitaris a causa de l'elevat preu de les taxes. "Un 7% d'estudiants s'han quedat fora de les aules des de l'any 2001", ha alertat.

Una aula de la UAB buida per la vaga, aquest 26 d'abril

La protesta estudiantil també ha bloquejat els accessos al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, on s'han suspès les classes aquest dijous al matí. El vicerectorat d'estudiants ha decidit suspendre l'activitat acadèmica entre les 9 i les 11 en trobar els accessos bloquejats pels vaguistes. Una quarantena d'estudiants han passat la nit al campus per preparar la jornada de vaga, han encadenat les portes i hi han impedit el pas amb cadires i contenidors.

La jornada de vaga d'estudiants ha tingut un seguiment massiu a les diferents facultats de la Universitat de Girona (UdG). Alguns accessos, com els del campus de Montilivi, s'han barrat amb contenidors i tanques d'obra a les portes d'entrada. A més, un grup d'estudiants han passat la nit a la Facultat d'Econòmiques. Tot i que els piquets dificultaven l'accés a les aules (amb brides, cadenats i altres elements), cap a les deu del matí s'ha deixat accedir-hi a alguns dels alumnes que s'hi han acostat.

stats